BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Ungaria a decis să achiziționeze cel mai modern sistem radar de apărare aeriană din lume

Un sistem radar de ultimă generație, de clasă mondială, capabil să detecteze și să urmărească ținte cu rază lungă de acțiune, ar putea apărea în Ungaria anul viitor.

„Guvernul întărește apărarea Ungariei cu ajutorul unui sistem radar israelian”, scrie publicația Magyar Nemzet.

„Un sistem radar israelian de clasă mondială capabil să detecteze și să urmărească ținte aeriene și de artilerie va fi în serviciu la  Forțele de Apărare Ungare anul viitor. Industria militară maghiară este, de asemenea, implicată în producția unor unități din aceste locatoare”, se arată în articol.

Sosirea sistemului radar a fost anunțată de ministrul apărării naționale al Ungariei, Krzysztof Salaj-Bobrovnicki, după discuții cu ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, la Ierusalim.

Contractul pentru achiziționarea a unsprezece radare EL/M-2084 cu tehnologie radar „”controlul fazei active”” (AESA) ale companiei israeliene IAI ELTA a fost semnat încă din decembrie 2020. S-a planificat anterior ca noile radare să înlocuiască sistemele sovietice învechite din Ungaria începând cu 2022.

Complexul israelian în modul sondaj al spațiului aerian este capabil să detecteze până la 1.100 de ținte la o distanță de până la 474 km.