ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCALULTIMA ORĂ

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Alături de sabie și sceptru, coroana este unul dintre simbolurile majore ale puterii, în vremea voievozilor români.

Dar, cu toate acestea, până la noi nu a ajuns nimic, în afară de câteva returi de coroane făcute din stofă, așa că majoritatea istoricilor s-a întrebat unde s-ar putea afla, de fapt, coroana marelui domnitor al Moldovei.

Unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare? Doar o replică se află la Putna, la mormântul acestuia

Imaginea pe care o avem despre Ștefan cel Mare rezultă, în mare măsură, din puținele reprezentări votive, de pe pereții bisericilor pe care voievodul moldovean le-a ctitorit în lunga sa domnie de 47 de ani,.

Cea mai cunoscută, probabil, este cea de la Voroneț, unde Ștefan apare alături de a treia și ultima sa soție, Maria Vochița și de fiul celor doi și cel care l-a urmat la tron, Bogdan zis și cel Orb.

Toți trei poartă coroane pe cap, aceeași imagine a domnului găsindu-se și în reprezentarea de la mănăstirea Dubrovăț, la cea din Pătrăuți, precum și în cunocutul Evangheliar de la Humor.

Totuși, la fel ca și în cazul altor voievozi din Țările Române, coroana lui Ștefan a dispărut fără urmă. Cândva, se credea că a fost decoperită în mormântul de la Putna, deschis în 1856.

La 2 decembrie al acelui an, Alecu Hurmuzachi scria „Gazetei Transilvaniei” entuziasta depeșă, prin care anunța pripit că „Coroana lui Ştefan cel Mare s-a aflat în Putna, mormântul lui şi al lui Bogdan şi altele se cunoscură şi se deschiseră, conform timpul.md.

Dar informația era departe de adevăr. Lăăm la o part3e faptul că voievozii nu erau înmormântați cu coroana, sabia și sceptrul, ci ale însemne ale puterii erau, în mod normal, transmise din voievod în voievod, mai ales când urmașul era propriul fiu, ca în cazul lui Ștefan cel Mare.

El a fost succedat la conducerea Moldovei de Bogdan cel Orb, cel cu care apare zugrăvit la Voroneț, care a domnit din 1504, până în 1517.

De altfel, rezultatul deschiderii mormintelor celor doi, de acum aproape 170 de ani, a fost relativ dezamăgitor. Au fost găsite resturi ale unei coroane, dar una făcută din stofă, fie ea și prețioasă, și ale unei mantii domnești de mătase, de culoare vișinie

Pe de altă parte, în mormântul lui Ștefan, se aflară „puţine rămăşiţe ale unui corp, vreo câteva părţişoare de veşminte, tot din stofă preţioasă şi tot cu flori de fir de aur ţesute şi cu argint vârstate, şi fără sicriu, ci numai întins pe 11 chingi (lăncii) de fier, sub care era mai afund încă un spaţiu deşert, ca de două palme”.

Pe cap domnitorul părea să fi purtat o coroană, după anumite urme găsite pe craniu, dar una făcută tot din stofă prețioasă – cine știe, poate chiar cea descoperită în mormântul fiului său, Bogdan.