RELIGIE

Una dintre cele mai puternice rugăciuni către Sfânta Fecioară Maria

Sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar, pentru toți creștinii ortodocși. Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit în prima zi din luna octombrie.Acoperă-ne pe noi cu acoperământul tău, Preasfânta Fecioară, în ziua răutăţilor noastre; acoperă-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor, şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, cele de sub cer, şi în ziua înfricoşătoarei judecăţi, să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Una dintre cele mai puternice rugăciuni către Sfânta Fecioară Maria pe care e bine să o rostească sâmbătă, în zi de mare sărbătoare, toți credincioșii. Una dintre cele mai puternice rugăciuni către Sfânta Fecioară Maria pe care e bine să o rostească sâmbătă, în zi de mare sărbătoare, toți credincioșii.

Acoperământul Maicii Domnului se prăznuiește, în fiecare an, la data de  1 octombrie, în amintirea unei minuni săvârșite în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne (vechiul Constantinopol), pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886- 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.

Sărbătoarea marcată cu cruce roșie sâmbătă, 1 octombrie 2022 în calendarul ortodox,  amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului- cămașa, acoperământul( maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.

În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (posibil invazia rușilor kieveni din 907 sau 911). Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.