GENERAL

Un traficant de etnobotanice și canabis la pușcărie, altul a scăpat cu pedeapsă cu suspendare

Florin Michael Grosu, zis ”Flo”, se poate considera extrem de norocos, după ce la prima instanță luase 6 ani și 4 luni de închisoare, iar în apel a scăpat cu 3 cu suspendare sub supraveghere.

Nu la fel de norocos a fost și Claudiu Mirel Mititean. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Suceava la 5 ani și 4 luni, pedeapsă redusă la Curtea de Apel, dar nu suficient de mult pentru a scăpa de închisoare. Mititean a primit 3 ani și 6 luni de închisoare, iar în cursul zilei de joi polițiștii l-au și luat de la domiciliul din Gura Humorului și l-au trimis la Penitenciarul Botoșani.

Restul inculpaților, judecați, printre altele, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive, au primit pedepse cu suspendare, cu termene de încercare.

În dosar este vorba de canabis, dar mai ales de substanțe cu efecte psihoactive care imită canabisul. Acestea din urmă, au arătat specialiștii din structurile de combatere a crimei organizate, au efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense. Marea problemă este că acestea sunt și mult mai toxice decât canabisul. Printre simptomele consumatorilor se numără cele de euforie, relaxare, lipsa capacității de concentrare, halucinații, dezinhibare, panică, vorbire rapidă, dar bâlbâită, creșterea energiei, râs fără motiv, agresivitate ori paranoia. O lungă perioadă, gruparea a avut numeroși clienți, a rezultat din ancheta structurilor de combatere a crimei organizate.
În cadrul perchezițiilor din februarie 2017, la domiciliile suspecților au fost găsite 74 de grame de substanțe interzise, însă anterior, în cadrul acțiunilor care au vizat gruparea, s-au confiscat încă 300 de grame de etnobotanice sau canabis. La percheziții s-au mai găsit cantități însemnate de anabolizanți, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porționarea cantităților de substanțe interzise, foițe pentru confecționarea țigaretelor. Deși știau că anchetatorii sunt pe urmele lor, lucru evident având în vedere capturile realizate de-a lungul timpului de polițiști de le ei, parte din membrii grupării au continuat cu toate riscurile afacerea ilegală din care adunau sume importante