BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Un preot greco-catolic a cerut autorităților din Cernăuți să demoleze monumentul soldatului sovietic din Piața Integrității

Un preot greco-catolic a cerut autorităților din Cernăuți să demoleze monumentul soldatului sovietic din Piața Integrității

Preotul și capelanul militar al bisericii greco-catolice din Ucraina Vasîli Gasîneți a făcut un apel către autoritățile din Cernăuți, solicitând demolarea monumentului soldatului sovietic din Piața Soborna (Integrității).

„Domnule primar al Cernăuțiului, Roman Kliciuk, vă rog în mod public pentru a doua oară. Dați jos acest simbol al răului, simbol al violatorilor, ucigașilor de femei și copii, din Piața Soborna a orașului nostru. Vă rog”, a scris slujitorul altarului pe pagina personală de Facebook.

Îndemnul preotului privind demolarea monumentului „eliberatorului sovietic” s-a bucurat de susținere în rândul internauților cernăuțeni, care au scris în comentarii următoarele:

„Este timpul să scoatem acest gunoi din orașele și satele ucrainene! Ca să nu mai existe vreo menționare despre „curajoasa armată roșie de sânge”!

„Ridicați acolo un monument pentru soldații care și-au jertfit pentru Ucraina”.

„Este timpul!”.

„După părerea mea, o decizie de demolare ar trebui să fie luată imediat în același mod ca și în cazul tancului. Aici ar trebui ridicat un monument al luptătorilor pentru libertatea Ucrainei. Anunțați un concurs și deschideți un cont de strângere de fonduri”.

„În locul acestui gunoi trebuie să stea monumentul eroilor UPA (n.r: Armata Insurecțională Ucraineană)!”

Reamintim că la începutului lunii martie a.c., autoritățile cernăuțene au demontat unul dintre principalele simboluri ale sistemului totalitar sovietic din oraș – „tancul lui Nikitin” din strada Iurii Gagarin.

Foto: Aliona Ciorna

Agenția BucPress – www.bucpress.eu