BREAKING NEWS

Un preot din regiunea Transcarpatia a primit o notificare de suspiciune pentru propagandă a regimului comunist

SBU il acuza  pe parohul unei biserici din raionul Teaciv, care aparține eparhiei Hust a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhatul Moscovei, pentru propagandă pro-rusă. Acesta a publicat materiale pe rețelele de socializare în care îi insulta pe credincioșii de alte religii, cerea unificarea cu Rusia și distribuia simboluri ale regimului comunist.

“În calitate de șef al decanatului teritorial, care a fost unul dintre primii care au părăsit jurisdicția Patriarhiei Moscovei de la începutul invaziei pe scară largă, preotul a încercat să împiedice în orice fel mutarea comunității în Biserica Ortodoxă Ucraineană. Pe propria sa pagină de socializare, preotul a promovat regimul comunist și a distribuit simboluri sovietice interzise în Ucraina”, a declarat SBU.

În timpul perchezițiilor la domiciliul său și la biserică, SBU a confiscat echipamente informatice cu dovezi, materiale de propagandă ale unor autori ruși și broșuri cu conținut separatist. Cărțile confiscate ofensează sentimentele religioase ale cetățenilor de alte confesiuni și încurajează ostilitatea față de aceștia.

“Unele dintre broșuri neagă dreptul la independență al Ucrainei și afirmă că “Kievul, fără o mare Rusie și separat de Rusia, este de neconceput în niciun caz”. SBU a găsit versuri care îndeamnă la “trezirea Mamei Rusia” și se roagă pentru “salvarea Rusiei”, precum și tipărituri de rugăciuni care îl menționează pe patriarhul ortodox rus Kirill Gundyaev, care a “binecuvântat” armata rusă să ucidă ucraineni”, a declarat SBU din Transcarpatia.

În prezent, preotul este acuzat pentru suspiciunea de răspândire a simbolurilor comuniste și a propagandei regimului totalitar comunist. El riscă până la cinci ani de închisoare.