administratieULTIMA ORĂ

Un judecător pensionar este președintele Biroului Electoral Județean Suceava. Prefectura o scaldă. AEP Suceava se face că plouă

Deși legea prevede ca priioritate să aibă judecătorii în exercițiu la BEJ la Suceava e  invers.

Un judecător pensionar este  președintele Biroului Electoral Județean Suceava. În luna mai 2023, președintele Klaus Iohanis a semnat decretul privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de Curte de Apel la Tribunalul Suceava a doamnei Amariei Emanuela-Gabriela, delegată la Judecătoria Fălticeni – pensionare.

Amariei s-a prezentat reporterului stiridinbucovina.ro ca fiind judecător pensionar și că este președinte al BEJ Suceava. Locțiilor  BEJ este  Lucescu Cătălin Constantin, consilier juridic superior, la Primăria municipiului. Suceava,

,,În conformitate cu prevederile legislației specifice (Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din  România în Parlamentul European și pentru alegerea autorităților administrației publice locale din anul 2024, coroborat cu art 26 alin (5) tezele II-VI din Legea nr 115/2015, cu modificările și completările ulterioare și ale Hotărârii Guvernului nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024), duminica 14 aprilie 2024, la Tribunalul Suceava a avut loc tragerea la sorți pentru desemnarea președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora,, arata Instituția Prefectului Suceava.

Potrivit Legislației privind  Organizarea și desfășurarea alegerilor respectiv Lega 370/2004 actualizata 2024 .art.18  ,,Biroul electoral judeţean, respectiv biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti este constituit din 3 judecători, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente desemnat de către aceasta prin hotărâre şi din cel mult 7 reprezentanţi ai formaţiunilor politice care au propus candidaţi. Puneri în aplicare (1) (2) Desemnarea judecătorilor se face în şedinţă publică, în termen de cel mult 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, de către preşedintele tribunalului, prin tragere la sorţi, dintre judecătorii în exerciţiu ai acestuia sau, în cazul biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti, dintre judecătorii în exerciţiu ai judecătoriei sectorului.

Cum se laudă prefectul Alexandru Moldovan cu președintele BEJ, Amariei Emanuela Gabriela fosta DIEAC   ca fiind avocat. ,, Trebuie să o regăsiți pe tabloul Avocaților de la Baroul Suceava,, sustine reprezentantul Guvernului în teritoriu după ce reporterul stiridinbucovina.ro l-a întrebat dece judecatoarea pensionara nu  apare ca deține vreun cabinet de avocatura sa că ar figura in Baroul de Avocați. Problema este și mai gravă că nu există un avocat în județul Suceava cu un asemenea nume. 

,,Luni 15 aprilie 2024, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a predat către președintele Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 35 Suceava ștampila BEJ și spațiile în care va funcționa acesta.  Biroul electoral de circumscripție județeană nr. 35 Suceava a devenit funcțional și are sediul în imobilul Muzeului Național al Bucovinei, la parter, în fostul sediu al Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale (aripa dinspre BCR).

Președinte : avocat AMARIEI Emanuela–Gabriela

Locțiitor : consilier juridic LUCESCU Cătălin–Constantin

Date de contact :Tel. 0230 220300   E –mail: bj.suceava@bec.ro

Program de lucru : zilnic între orele 9.00-17.00

Tot luni la sediul Instituției Prefectului-județul Suceava au fost convocați președinții celor 114 circumscripții municipale, orășenești și comunale pentru a ridica ștampilele birourilor electorale de circumscripție și ecusoanele membrilor birourilor de circumscripții, iar Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale  Suceava a predat telefoanele mobile pentru președinți și locțiitori. De asemenea, Direcția Județeană Suceava a Autorității Electorale Permanente AEP a predat user-ul  și parola pentru accesarea Registrului electoral,, arata Institutia Prefectului.

,,Adresa Tribunalului Suceava nr. 661/A/2024 din 14.04.2024 privind desemnarea președinților Biroului Electoral de Circumscipție Județeană Suceava și a Birourilor Electorale de Circumscripție Locale poate fi vizualizată aici,,, arata Prefectura pe site-ul oficial

Magistrați cu salarii uriașe, președinți și locțiitori de circumscripții

AEP Suceava  se face că plouă. Unul din membri, Mihaela Ignătescu de profesie inginer a ajuns angajată în această instituție cel mai proabil prin pile deși formal ar fi dat un examen, și se pare că nici nu este o profesionistă mai ales că și la precedenete alegeri a creat multe probleme membrilor BEJ Suceava. ,, Este o simpatizantă PSD și ne-a creat foarte mari probleme. Ne incurca mai mult. Eu am fost membru de foarte multe ori dar se lucra foarte, foarte greu cu Mihaela Ignătescu,, susține un fost membru BEJ Suceava  la scrutinuri electorale trecute .

De cealaltă parte, Butna

riu Ovidiu susține că  pentru tragerea la sorți la Tribunalul Suceava  ar fi  trimis un tabel cu vreo 70 de magistrați și 300 de juriști și nu ar vea nicio legătură cu ,, aleșii,,. Curios este că din marea listă de magistrați cel mai probabil în exercițiu la BEJ a ajuns un judecător pensionar și un consilier juridic de la Primăria Suceava în condițiile în care legea spune clar că trebuie să fie judecător în exercițiu. Instituția Prefectului arată cu degetul spre AEP Suceava și Tribunalul Suceava deși este clar că aici și cele două mari partide PSD ȘI PNL au un cuvând de spus.

Mai mult, există circumscripții unde au ajuns juriști  cu distanțe de zeci de kilometri. De  exemplu de la Suceava la Solca, de la Șcheia la Arbore deși, erau aceleași persoane mult mai apropiate. Chiar și magistrați cu salariii uriașe au râvnit la funcțiile de președinte și locțiitor. La Circumscriția Voitinel a fost trimisă ca președinte o persoană din Volovăț însă la câteva ore aceasta și-a dat demsia, fiind înlocuită cu secretarul comunei din localitate care are studii juridice.

 

Primăriile au fost sfătuite la o întâlnire cu AEP, Instituția Prefectului, STS și alte instituții implicate procesul electoral  să facă o adresă în care să solicite să aibă prioritate juriștii respecti secretarii de comună din localități pentru a se evita cheltuirea sumelor pentru deplasări numai că solicitarea a răms doar pe hârtie.

Și ca o concluzie la Suceava legile sunt interpretate și aplicate după cum vor mușchii unora.