GENERAL

Un grup organizat din Transcarpatia falsifica documente medicale ale bărbaților de vârsta înrolării și îi ajuta să părăsească țara

Un rechizitoriu a fost trimis instanței împotriva a trei membri ai unui grup organizat privind stabilirea  unui canal de migrare ilegală în masă a recruților în străinătate și falsificarea documentelor oficiale.

Potrivit anchetei, schema de trecere ilegală a frontierei de către bărbații conscriși a fost organizată de directorul unei societăți  din Ujgorod. El l-a implicat pe fiul său și un angajat al centrului teritorial raional de recrutare și sprijin social în activități ilegale.

În cadrul unui grup organizat, aceștia au utilizat concluzii false de la specialiștii instituțiilor medicale din alte regiuni despre bolile presupuse prezente la „clienți” care sunt incompatibile cu serviciul militar.

Pe viitor, cetățenii au furnizat documente medicale falsificate la trecerea de comisia medicală militară. Aceștia au primit certificate de inaptitudine pentru serviciul militar de la  Centrele teritoriale de recrutare și sprijin social, ulterior  au trecut frontiera  fără piedici. Oamenii de aplicare a legii au documentat că în perioada aprilie-iunie 2022, peste 20 de bărbați recrutați au plecat în Ungaria și Slovacia în acest fel.

Organizatorul a fost depistat  la mijlocul lunii iunie pentru că a mai primit o plată – 11.000 de dolari și 18.500 grivne – de la un cetățean care plănuia și el să părăsească Ucraina în acest fel. La acea vreme, persoanei  implicate i-a  fost aleasă o măsură preventivă sub formă de detenție cu posibilitatea de a plăti aproape 1 milion de grivne drept cauțiune. Cercetarea preliminară a fost efectuată de anchetatorii Direcției Naționale de Poliție din regiunea Transcarpatia.