GENERAL

Un fost parlamentar ucrainean a prezentat o hartă a „noii Ucraine” pe care susține că a văzut-o la televiziunea de stat din Polonia: României i-ar reveni Bucovina de Nord

Ilia Kiva, fost parlamentar în Ucraina, a prezentat pe canalul său de Telegram o hartă a țării sale (foto), pe care susține că a văzut-o la televiziunea de stat poloneză, TVP 1.

Conform lui Kiva, aceasta ar fi harta asupra căreia Occidentul s-ar fi înțeles cu Rusia, în urma războiului din Ucraina. Harta este însoțită de comentariul: „Harta arătată pe canalul polonez de televiziune. Tot ce-am vorbit înainte și pentru ce Vestul este pregătit”.

Kiva nu a menționat în ce context a arătat TVP1 acea hartă și nici alte detalii. Pe imagine se vede logoul TVP 1 și este în poloneză, dar nu este confirmată de nicio altă sursă.

Conform acelui document, estul Ucrainei ar reveni Rusiei, inclusiv Bugeacul. Vestul țării ar reveni Poloniei, Transcarpatia ar reveni Ungariei, în timp ce României i-ar reveni Nordul Bucovinei.

Această hartă apare în contextul în care Polonia se gândește să trimită „trupe de menținere a păcii” în Vestul Ucrainei, iar lideri de la Budapesta vorbesc despre revenirea Transcarpatiei la Ungaria.

Ilia Kiva a fost deputat în Parlamentul de la Kiev până pe 15 martie, când a fost exclus pentru comentarii favorabile asupra invaziei ruse din Ucraina.

Ilia Kiva nu este un personaj lipsit de importanță, dat fiind faptul că a fost consilierul ministrului de interne de la Kiev, Arsen Avakov, între 2016-2017. De asemenea, el a fost reprezentantul temutului lider al grupării extremiste „Sectorul de Dreapta”, Dmitro Iaroș, pe când acesta a candidat la președinția Ucrainei, în 2014.

Kiva a deținut și funcția de prim-adjunct al șefului poliției ucrainene din regiunea Donețk, cu gradul de maior.

După acest parcurs naționalist ucrainean, Kiva a trecut în tabăra pro-rusă în 2019, când a candidat la președinție din partea Partidului Socialist. Apoi a ajuns în Parlament ca membru al grupării „Platforma Opoziției – Pentru viață”, acuzat de pro-rusism. Acest partid a fost scos în afara legii de către Zelensky, alături de alte 10 formațiuni, recent.

În fine, la începutul invaziei ruse din Ucraina, acesta a salutat decizia Moscovei, afirmând că „ucrainenii, rușii și belarușii sunt același popor”.

Pe 15 martie 2022, Rada Ucrainei i-a anulat mandat de deputat.

sursa:R3media