BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Un avion de pe cursa Madeira-Kiev, forțat să aterizeze la Chișinău.Proprietarul navei a interzis categoric echipajului de la bord survolarea spațiului aerian ucrainean

Un avion al companiei aeriene SkyUp, de pe ruta Madeira – Kiev,  a aterizat de urgență la Chișinău, după ce compania care deține aeronava le-a interzis categoric piloților să survoleze spațiul aerian al Ucrainei.

Ordinul de întoarcere din drum a fost dat în momentul în care aeronava se apropia de deja de Kiev, potrvit ziare.com, care citează replicamedia.md.

„Pe 12 februarie 2022, proprietarul avionului, rezident al Irlandei, a informat compania aeriană cu privire la interzicerea imediată a intrării aeronavelor UR-SQO în spațiul aerian ucrainean.

În ciuda tuturor eforturilor companiei aeriene și a dorinței agențiilor guvernamentale din Ucraina de a contacta proprietarul aeronavei, acesta a refuzat categoric chiar în momentul în care aeronava se apropia de Kiev.

Potrivit presei de la Kiev, și alte companii aeriene avertizează că în următoarele 2 săptămâni vor evita spațiul aerian ucrainean, de teama situației conflictuale cu Moscova.

Intr-un comunicat al companiei aeriene, aeronava SkyUp UR-SQO, care zbura de la aeroportul Funchal (Madeira, Portugalia) spre aeroportul Borispol (Ucraina), cu numărul zborului PQ0902, a fost nevoită să aterizeze la Chișinău (Republica Moldova).

You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

„Pe 12 februarie 2022, proprietarul avionului, rezident al Irlandei, a informat compania aeriană cu privire la interzicerea imediată a intrării aeronavelor UR-SQO în spațiul aerian ucrainean. În ciuda tuturor eforturilor companiei aeriene și a dorinței agențiilor guvernamentale din Ucraina de a contacta proprietarul aeronavei, acesta a refuzat categoric chiar în momentul în care aeronava se apropia de Kiev.

SkyUp a reușit să cadă de acord asupra aterizării pe cel mai apropiat aeroport din Ucraina – la Chișinău – și să aranjeze transferul pasagerilor la Kiev. În plus, vom oferi hrană pasagerilor.

Echipa SkyUp este recunoscătoare pentru sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și personal Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei Mark Șevcenko, care a răspuns imediat solicitării noastre și a ajutat la coordonarea acțiunilor. De asemenea, ne exprimăm sincera mulțumire prim-secretarului Vladimir Manjole pentru întâlnirea cu pasagerii la aeroport. Sperăm să înțelegem unicitatea situației din partea pasagerilor și să facem toate eforturile pentru a aduce pe toți în Ucraina”, se arată în comunicatul companiei.

Reprezentanții companiei aeriene SkyUp au anunțat de asemenea că împreună cu Ambasada Ucrainei în Moldova asigură transportarea pasagerilor în Ucraina.

Alte zboruri spre Ucraina continuă să funcționeze ca de obicei, dar există informații că spațiul aerian al Ucrainei ar putea fi închis începând de luni.

UPD/ Publicația Strana.ua, scrie că pe 12 februarie, cele mai mari companii de asigurări britanice ar fi trimis o scrisoare companiilor deținătoare de aeronave în care le anunță că asigurările pentru orice aeronavă care va zbura în spațiul aerian al Ucrainei vor înceta în termen de două zile.

De menționat că sâmbătă, 12 februarie, compania olandeză KLM a anunțat sâmbătă că nu va mai opera niciun zbor spre Ucraina pe termen nelimitat, de teama unei invazii rusești. Potrivit The Moscow Times, decizia a fost motivată prin „modificările aduse recomandărilor de călătorie și în urma unei analize cuprinzătoare de securitate”.

În acest moment, peste 30 de țări au cerut deja cetățenilor lor să părăsească Ucraina.