SĂNĂTATE

Un adolescent are picioarele și degetele amputate după ce a mâncat resturi de orez

  • Frigiderul tău este acolo cu un motiv. Vă rugăm să îl folosiți.

Consumul de resturi este o modalitate excelentă de a economisi bani și de a reduce risipa de alimente. Unele alimente, cum ar fi multe curry-uri, au un gust chiar mai bun după ce se maturează un pic.

Dar este de o importanță vitală să depozitați și să păstrați la frigider alimentele rămase în mod corespunzător. În caz contrar, s-ar putea să vă îmbolnăviți grav – sau să pierdeți mai multe membre.

Rămășițele contaminate au dus la rezultate extreme și tragice anul trecut în Massachusetts. Medicii au fost nevoiți să amputeze ambele picioare și toate cele 10 degete ale unui student de 19 ani, potrivit New England Journal of Medicine.

Adolescentul mâncase resturi de orez, pui și tăiței lo mein la un restaurant împreună cu un prieten, se arată în raportul de caz. După ce și-a terminat masa, inițial a fost bine, dar 20 de ore mai târziu lucrurile au luat o întorsătură nefastă.

Elevul a început să acuze dureri abdominale și greață. A început să vomite, tot ceea ce scuipa fiind colorat într-un roșu ciudat.

Pe măsură ce simptomele sale se agravau, bietul băiat a dezvoltat dureri de cap și dureri musculare. Vederea i s-a încețoșat, a avut frisoane și dureri în piept și avea probleme de respirație.

Cinci ore mai târziu, pielea sa a început să devină purpurie. În acel moment, unul dintre prietenii studentului l-a dus cu mașina la un spital.

  • Se înrăutățește și mai mult

Când a ajuns la spital, durerea musculară a adolescentului devenise atât de puternică încât a evaluat-o la 8 din 10 pe o scală de durere. Medicii au observat că, deși nu delira sau nu era dezorientat, era palid, anxios și „moderat tulburat”.

Nu suntem experți în medicină, dar am spune că a fi moderat de stresat în situația lui ar trebui să fie perfect normal.

În timp ce medicii îl examinau pe elev, acesta a vomitat din nou, de data aceasta un „material galben-verzui”. L-au pus sub perfuzie, dar în următoarea jumătate de oră, respirația lui a devenit progresiv mai dificilă și a început să devină gri.

Tensiunea arterială a elevului a început să crească rapid. La două ore după ce a ajuns la spital, a început să dezvolte o erupție cutanată de un violet intens pe tot corpul.

Medicii au decis că starea bărbatului se deteriora prea repede pentru a mai putea să-l salveze. Așa că l-au urcat într-un elicopter și l-au transferat la secția de terapie intensivă a unui alt spital.

  • A ieșit fierăstrăul

La sosirea la cel de-al doilea spital, medicii au reușit să obțină mai multe informații de la familia studentului. Prietenul care mâncase aceeași mâncare ca și el vomitase o dată, dar nu dezvoltase aceleași simptome grave.

Au aflat, de asemenea, că elevul era relativ sănătos. Fuma țigări și iarbă și se bucura de o băutură din când în când, dar nimic din obiceiurile sale nu putea explica simptomele sale bizare.

Studentul a ajuns să fie internat la spital timp de câteva săptămâni. Din păcate, mâinile și picioarele sale au început să se necrozeze.

Pentru a preveni răspândirea necrozei, medicul nu a avut altă opțiune decât să îi îndepărteze picioarele sub genunchi. De asemenea, au fost nevoiți să îi amputeze fiecare dintre degete.

Inima și alte organe au început, de asemenea, să cedeze. Ca răspuns, medicii i-au pus un stimulator cardiac, pe care l-a avut la el timp de 13 zile.

  • O boală teribilă

Rezultatele testelor au arătat în cele din urmă că studentul contractase o boală meningococică numită purpura fulminans. Această boală rară provoacă rigiditate a gâtului, greață și vărsături, probleme de respirație și insuficiență pulmonară, insuficiență generală a organelor și șoc septic – toate simptomele se potriveau cu ceea ce a experimentat studentul.

Afecțiunea este adesea fatală și, potrivit CDC, poate ucide în doar câteva ore. Este cauzată de bacterii, care ar fi putut proveni de la oameni sau de la alimente depozitate necorespunzător.

Nu este clar dacă cineva a tușit pe mâncarea elevului sau dacă aceasta a fost depozitată necorespunzător. Dar rezultatele sunt la fel de îngrozitoare, indiferent de caz.

Acest lucru demonstrează cât de important este să vă duceți rapid resturile în frigider – mai ales dacă sunt orez sau paste. Potrivit CDC, aceste două alimente pot fi deosebit de periculoase.

Pe lângă bacteriile care provoacă boala meningococică, pastele și mai ales orezul conțin adesea o bacterie numită Bacillus cereus. Aceste bacterii produc toxine la temperatura camerei și atunci când sunt încălzite care provoacă, printre altele, diaree severă și vărsături care pot dura până la 24 de ore.

În 2008, un bărbat de 20 de ani, sportiv și sănătos, s-a îmbolnăvit de Bacillus cereus după ce a mâncat spaghete care nu fuseseră refrigerate. El a murit în somn peste noapte.

Așa că, vă rog, aveți grijă cu resturile de mâncare. Puneți-le în frigider și nu mâncați alimente care au stat pe masă peste noapte.

sursa articol: www.oddee.com