ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Ultima ofertă a Guvernului pentru profesorii care sunt în grevă: prime. „Este un efort bugetar care depăşeşte 700 milioane lei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, duminică, faptul că Executivul va acorda primele pentru cadrele didactice şi pentru personalul nedidactic.

Cărbunaru a vorbit despre prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse până acum protestatari.

„Astăzi voi anunța faptul că Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic în contextul discuțiilor pe care reprezentanții Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educație.

MIPE răspunde de asigurarea resurselor europene şi împreună cu Ministerul Educaţiei le vor pune în procesul de transparenţă decizională, apoi va ajunge pe masa Guvernului.

Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene – 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și ocupare perioada 2021 – 2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național.

Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste un miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor personalului din sistemul educațional.

Sunt peste 200.000 de bugetari, practic toţi angajaţii din sistemul de învăţământ care vor primi diferit.

Cei 2.500 lei prima de carieră didactică va fi în regim tranzitoriu.

1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

Este dovada că Guvernul tratează cu seriozitate problemele personalului din Educație”, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea Dan Cărbunaru, a anunțat că vor fi demarate discuțiile dintre Ministerul Muncii și reprezentanții sindicatelor din Educație și nu numai.

„Din dispoziţia premierului Nicolae Ciucă, de mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe dialogul cu reprezentanţii sindicatelor, începând cu cei ai Educaţiei pt noile grile din viitoarea lege a salarizării.Până pe 15 iulie trebuie să fie gata noile grile de salarizare din sistemul public, dar domnul ministru al Muncii va începe de mâine să aibă discuții cu toți liderii sindicali din sistemul public și va începe cu cei din Educație”, a mai spus Cărbunaru”, a mai spus Dan Cărbunaru.