Un filmuleț de prezentare realizat de Studioul de Film al Ministerului de Interne și postat online de arhiva Cineclic le înfățișează pe reprezentantele primei promoție de agente de circulație din 1972.
Textul care însoțește imaginile nu este lipsit de tiparele sexiste tipice anillor `70: „aceste fete frumoase”, „tinere cipeșe”, „bucureștenii au privit cu mare interes”.
Potrivit cotidianului Scînteia Tineretului, prezentat de Digiteca Arcanum, în 11 puncte de mare trafic din Capitală au apărut, de la începutul anului 1972, „tinere cochet îmbrăcate în uniformele albastre ale miliţiei. Sunt cele 29 de reprezentante ale primei promoţii de agente de circulaţie, calificate in cadrul şi din iniţiativa Inspectoratului de Miliţie al municipiului Bucureşti”.
Tinerele erau toate absolvente de Bacalaureat, uteciste (membre ale Uniunii Tineretului Comunist – N.A.) și cunoscătoare a una sau mai multe limbi străine. „Desigur, s-ar putea spune multe lucruri despre aceste inimoase fete, cu a căror prezenţă plină de farmec — la mijlocul animaţiei traficului modern, pe marile artere de circulaţie — se vor obişnui la curind, nu numai locuitorii Capitalei, ci şi numeroşii turişti care o vizitează.”
Și la Iași știrea legată de primele agente și-a găsit loc în presa locală. „Pe principalele artere de circulaţie şi-n intersecţiile cele mai importante pot fi văzute supraveghind sau dirijînd traficul rutier cîteva tinere chipeşe, în elegante uniforme de miliţian.”
DE CE AU DISPĂRUT AGENTELE DE PE ȘOSELE? INVIDIA „SAVANTEI” SAU „EFECTUL PCR (Pile, relații, cunoștințe)”?
Din nefericire, speranța că bărbații șoferi se vor obișnui cu prezenta agentelor de la rutieră nu s-a împlinit, iar în scurt timp acestea au dispărut din peisaj. Potrivit unor comentarii adăugate postărilor care prezintă povestea agentelor, acest lucru s-ar fi întâmplat la ordinul Elenei Ceaușescu, renumită pentru invidia răzbunătoare pe care o avea față de femeile frumoase. Mai plauzibilă este însă explicația dată de un alt comentator, care susține că are informații din interior.
„Doua au fost motivele pentru care au fost retrase din teren. Erau jignite de către șoferi si astfel nu s-au putut impune ca milițian. Al doilea motiv a fost că munca în teren pentru o femeie era foarte grea din punct de vedere meteo. Majoritatea erau soții, fiice ori nepoate ale unor cadre MI. Așa că le-au băgat în birouri. De unde stiu?! Am fost acolo.„