Comisia Europeană a trimis o cerere oficială Poloniei pentru plata unei amenzi zilnice de 1 milion de euro impuse de Curtea Europeană de Justiție, au confirmat pentru Euronews oficiali europeni.
Aceste demersuri exercită o presiune suplimentară asupra guvernului polonez pentru a se conforma cu două hotărâri separate ale CEJ care, împreună, ar putea costa Varșovia până la 45 de milioane de euro pe lună, reprezentând pierderea de fonduri UE.
Sancțiunea record de 1 milion de euro a fost impusă de CEJ în octombrie anul trecut din cauza refuzului Varșoviei de a suspenda controversata cameră disciplinară a judecătorilor de la Curtea Supremă, pe care CEJ i-a ordonat să o desființeze imediat.
Curtea a fost de acord cu plângerile inițiale ale Comisiei și a decis că reorganizarea sistemului judiciar ar putea fi „utilizată pentru a exercita un control politic asupra deciziilor judiciare sau pentru a exercita presiuni asupra judecătorilor în vederea influențării deciziilor acestora”.
Bruxelles-ul consideră că modificările aduse sistemului judiciar din Polonia „lovesc în inima însăși a UE” și sunt concepute pentru a garanta că deciziile motivate politic sunt menținute, punând în pericol aplicarea legislației europene.
Scrisoarea oficială a fost trimisă joi seara și acoperă perioada 3 noiembrie – 10 ianuarie. Varșovia are încă timp să răspundă la cererea de plată a Comisiei, care, în practică, s-ar ridica la 30 de milioane de euro pe lună.
Cu toate acestea, o dispută fără legătură cu mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de granița cu Cehia, este mult mai avansată și ar putea afecta în curând finanțele poloneze.
În săptămânile următoare, se așteaptă ca Comisia să înceapă să deducă o amendă lunară de 15 milioane de euro din fondurile UE alocate Poloniei, ca urmare a refuzului constant al Varșoviei de a plăti o penalitate zilnică de 500 000 de euro pentru menținerea deschisă a centralei electrice de la Turow.
Anterior, CEJ a ordonat Poloniei să întrerupă activitățile de extracție din mină, în cadrul unui proces intentat de Republica Cehă, țara vecină. Aceasta a refuzat să facă acest lucru, invocând nevoile de securitate energetică ale Poloniei.
Banii vor fi scăzuți treptat din fondurile UE ale Varșoviei dintr-o serie de surse bugetare, în funcție de ceea ce urmează să fie repartizat în fiecare lună.
Este pentru prima dată în istoria blocului comunitar când unui stat membru i se vor lua bani de la sursă pentru nerespectarea hotărârilor CEJ. Împreună, cele două amenzi ar putea costa Varșovia un total de 45 de milioane de euro pe lună.
Polonia este cel mai mare beneficiar al bugetului comun, după ce a primit 18 miliarde de euro în 2020.
sursa articol:www.euronews.com