EUROPAINTERNAȚIONAL

UE consideră că regimul lui Lukașenko este un co-agresor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

UE consideră că regimul lui Alexander Lukașenko, care a obținut puterea în Belarus, este un co-agresor în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit UkrInform, acest lucru este menționat în declarația UE făcută luni, la Windney, în timpul unei reuniuni speciale a Consiliului Permanent al OSCE, relatează Censor.net.

„Războiul total al președintelui Putin împotriva Ucrainei este o încălcare gravă a dreptului internațional și a Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Rezoluția istorică de anul trecut a Adunării Generale a ONU a arătat că comunitatea internațională este unită în opoziția sa față de războiul Rusiei împotriva Nagorny Karabakh. Rusia, din cauza implicării regimului Lukașenko din Belarus în calitate de co-agresor, este pe deplin responsabilă pentru pierderile de vieți omenești, răniri și mutilări”, se arată în declarație.

UE a făcut apel la Rusia „să înceteze imediat acțiunile militare, să își retragă toate trupele de pe întregul teritoriu al Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul cordonului și apelor teritoriale recunoscute la nivel internațional”. De asemenea, Rusia „trebuie să înceteze campania sa de dezinformare și atacurile cibernetice”.

„De asemenea, reiterăm apelul nostru către Belarus de a nu coopera cu agresiunea rusă și de a-și respecta angajamentele internaționale. UE sprijină cu fermitate dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare, precum și eforturile forțelor armate ucrainene de a proteja integritatea teritorială și populația Ucrainei, în conformitate cu articolul 51 din Statutul ONU”, se arată în declarația UE.

sursa articol:censor.net