ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Ucrainenii refugiați în România vor avea permis de şedere şi CNP provizoriu

Cetăţenii ucraineni refugiați pe teritoriul României în urma conflictului sângeros din țara lor vor beneficia de protecţie temporară, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de vineri a Executivului.

Actul normativ stabileşte condiţiile în care este asigurată protecţia temporară tuturor persoanelor care au fost nevoite să părăsească Ucraina din cauza conflictului armat izbucnit la 24 februarie, precum şi sursa de finanţare a cheltuielilor necesare.

Astfel, vor beneficia de protecţie temporară pe teritoriul României străinii şi apatrizii care îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina şi care nu pot reveni în condiţii sigure şi stabile în ţara de origine, atât cei care au venit în Romania după 24 februarie 2022, cât şi cetăţenii ucraineni aflaţi pe teritoriul României dinainte de izbucnirea conflictului armat. Totodată, vor beneficia de protecţie şi apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care beneficiau de o protecţie naţională în Ucraina”, se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.