ACTUALITATENAȚIONAL

Turnurile fostei termocentrale Doicești, puse la pământ. Minireactoarele SUA au intrat în linie dreaptă

Ultimele două turnuri ale fostei termocentrale din Doicești, județul Dâmbovița au fost detonate prin explozie controlată. Locul, aflat la 90 de kilometri de Capitală și 10 kilometri distanță de Târgoviște, a fost eliberat complet pentru a face loc mini-reactoarelor americane.

În martie 2019, Nuclearelectrica și compania americană NuScale au semnat un memorandum pentru evaluarea dezvoltării, licențierii și construcției unui reactor modular de mici dimensiuni NuScale în România. Un an mai târziu, țara noastră a semnat un alT acord, de această această dată cu SUA, în domeniul proiectelor de energie nuleară.

Amplasamentul fostei centrale a fost identificat în urma unui studiu care a costat 1,2 milioane de dolari. Nuclearelectrica primise fondurile la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit de guvernul american pentru finanțarea unei evaluări tehnice de identificare și evaluare a amplasamentelor potențiale din România.

În același an, americanii de la NuScale şi Nuclearelectrica au semnat din nou pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa. Câteva luni mai târziu, la 24 mai 2022, au anunțat că acesta va fi amplasat în locul fostei termocentrale de la Doicești.

Angajamentul României de a dezvolta local reactoarele nucleare SMR realizate de NuScale vine în contextul în care autorităţile române s-au angajat la cea mai rapidă ieşire din zona de cărbuni.

Se estimează că viitoarea centrală electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an.

Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României, arată un comunicat al Societății Naționale Nuclearelectrica.

Termenul asumat este anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia.

Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României.

Vestea că în locul fostei termocentrale va fi ridicată o centrală cu mini-reactoare nucleare i-a alertat oamenii din Doiceşti, comunitate de 4.800 de locuitori. Oamenii se tem acum de vreun accident și chiar că ar putea fi puși să își părăsească locuințele.