BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Turcia, deranjată de un comunicat al Ambasadei SUA despre protestele de la Istanbul, l-a convocat pe ambasador la MAE

Turcia l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, după ce ambasada americană avertizase că sunt posibile acte de violenţă din partea poliţiei la o demonstraţie a opoziţiei turce care a avut loc sâmbătă la Istanbul, informează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Avertizarea ambasadei SUA, transmisă sâmbătă, spunea că la manifestația de la Istanbul s-ar putea recurge la gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi proiectile non-letale şi le recomanda cetăţenilor americani să evite zona respectivă.

Duminică, Turcia a emis un avertisment similar adresat cetăţenilor săi aflaţi în Statele Unite. Cetăţenilor turci li s-a recomandat să evite adunările şi demonstraţiile de amploare întrucât forţele de ordine americane au folosit gaze lacrimogene şi muniţie de război în precedente ocazii similare.

Zeci de mii de persoane s-au strâns sâmbătă la Istanbul pentru a protesta față de sentința primită de politiciana de opoziție Canan Kaftancioglu, care a fost acuzată de insultarea preşedintelui şi a statului turc. Demonstraţia a fost organizată de Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formaţiune de opoziţie din Turcia.

În vârstă de 50 de ani, Canan Kaftancioglu a fost condamnată inițial la 10 ani de închisoare pentru insultă la adresa președintelui Erdogan și propagandă teroristă. Între timp, sentința ei a fost redusă la 4 ani și 11 luni, dar opoziția este la fel de furioasă. Deocamdată, nimeni nu știe când și dacă va fi pusă în practică decizia instanței, iar politiciana va fi arestată efectiv. Sentințele sub cinci ani sunt de multe ori suspendate.

Canan Kaftancioglu a apărut la mitingul de sâmbătă în uralele mulțimii. Demonstranții, adunați în cartierul central Maltepe, au intonat cântece și au fluturat steagurile opoziției și pe cel național.

Kaftancioglu conduce filiala din Istanbul a Partidului Republican al Poporului (CHP) și este una dintre cele mai puternice voci din cadrul acestuia.