INTERNAȚIONAL

Tripadvisor și Google Maps suspendă recenziile unor anunțuri din Rusia

Google Maps al Alphabet Inc. și platforma de căutare de călătorii Tripadvisor Inc. au blocat temporar utilizatorii să posteze noi recenzii la unele anunțuri în Rusia, Ucraina și Belarus, au anunțat marți companiile.

Suspendările au fost făcute ca răspuns la un aflux de declarații politice postate ca recenzii la întreprinderi și destinații turistice din regiune, stimulat de o campanie în care activiștii pro-Ucraina au folosit platformele de călătorie pentru a încerca să comunice cu rușii parțial izolați de alte platforme media.

O campanie pe rețelele de socializare promovată de colectivul global de hackeri Anonymous i-a încurajat pe adepți să viziteze Google Maps, să găsească un restaurant sau o altă afacere din Rusia și să scrie o recenzie în care să explice „ce se întâmplă în Ucraina”.

Luni, grupul a sugerat utilizatorilor să profite de site-urile de recenzii pentru a le spune cititorilor ruși să „se ridice împotriva dictatorului vostru”, printre alte indicații. Alte conturi de socializare au încurajat postarea de mesaje similare pe paginile rusești de Tripadvisor.

Luni seară, Google Maps a început să blocheze temporar apariția pe serviciul său a unor noi recenzii generate de utilizatori cu privire la locații din Rusia, Ucraina și Belarus, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. De asemenea, platforma a oprit publicarea de noi fotografii și videoclipuri din regiune, a precizat aceasta.

Măsurile au fost puse în aplicare după ce Google a observat o creștere a conținutului contribuit în legătură cu războiul din Ucraina, a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că această măsură are ca scop monitorizarea și prevenirea publicării de conținut care încalcă politica companiei împotriva recenziilor false, copiate, în afara subiectului, abuzive sau defăimătoare. Anterior, Google a dezactivat accesul la datele de trafic live din Ucraina.

Sistemele de moderare ale Tripadvisor au început să detecteze o creștere a numărului de recenzii false pe o serie de pagini rusești luni seară, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Ca răspuns, aceasta a suspendat temporar noile recenzii pentru anunțurile pe care a stabilit că sunt în pericol din cauza postărilor activiste și, în schimb, îi va îndruma pe cei care doresc să împărtășească actualizări privind invazia către forumurile comunității sale, a precizat acesta.

sursa articol: www.wsj.com/livecoverage