BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Trimisul rus a fost convocat la Ministerul de Externe italian pentru expulzarea a 30 de diplomați

Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a fost chemat marți, la Ministerul de Externe italian, unde a fost informat despre expulzarea a 30 de diplomați ruși, a declarat ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, la postul de televiziune RAI-News-24.

„Ambasadorul Rusiei Serghei Razov a fost chemat în această dimineață la Ministerul de Externe”, a spus ministrul, „A fost informat cu privire la decizia de a expulza 30 de diplomați ruși. Această măsură, luată în consultare cu alți parteneri europeni și atlantici, a devenit necesară din motive legate de la securitatea noastră națională în contextul situației actuale de criză”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru TASS că Rusia va da un răspuns adecvat expulzării diplomaților săi din Italia. Anterior, ziarul Corriere della Sera a relatat despre intenția autorităților italiene de a expulza câteva zeci de diplomați ruși.

Potrivit ziarului, prim-ministrul italian Mario Draghi a discutat luni despre această decizie cu Franco Gabrielli, subsecretarul de stat la securitate. Cu o zi mai devreme, ambasadorul Rusiei la Berlin fusese chemat la Ministerul German de Externe, unde i s-a comunicat că 40 de angajați ai misiunilor diplomatice și consulare ale Rusiei au fost expulzați.

Luni seara, Ministerul francez de Externe și-a anunțat și intenția de a expulza un grup de diplomați. Potrivit presei franceze, ministerul intenționează să expulzeze 35 de angajați ai Ambasadei Rusiei. Pe 29 martie, o serie de țări europene, printre care Belgia, Țările de Jos și Irlanda, au anunțat că vor expulza diplomații ruși pe fondul operațiunii militare speciale ruse din Ucraina. În special, 21 de diplomați ruși sunt expulzați din Belgia, 17 – din Țările de Jos și 4 din Irlanda. Anterior, o serie de alte state UE, inclusiv Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă, au expulzat și diplomații ruși.

sursa:agentia de presa TASS