BREAKING NEWSJUSTIȚIE

Trimis în judecată de DIICOT în timp ce este în arest în Mexic. Ce acuzatii grave are

Procurorii D.I.I.C.O.T. –Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat ( aflat în stare de arest pe teritoriul Mexicului ) pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituirea unui grup infracțional organizat,  instigare la tentativă la omor calificat, șantaj și  instigare la șantaj.

S-a reținut că, în cursul anului 2015, pe teritoriul Mexicului, sub conducerea  inculpatului s-a constituit  și a acționat un grup infracțional organizat format din 4 membri (3 condamnați  definitiv prin decizia penală nr. 573 din  17.03.2023  pronunțată de  Curtea de Apel București și un inculpat), la care pe parcursul anilor 2015 – 2019, au aderat alți trei membri (condamnați definitiv prin decizia penală menționată), al cărui scop a fost comiterea de infracțiuni cu violență, respectiv șantaj și omor calificat.

Din cercetările efectuate în prezenta cauză (formată printr-o soluție de   disjungere dispusă  prin rechizitoriul emis de procurorii DIICOT la data de 13.01.2020)  s-a stabilit că inculpatul, lider al  grupului infracțional, pe fondul unei  stări conflictuale preexistente, i-a instigat pe  membrii grupului să  ucidă  o persoană,  atacul asupra acesteia  consumându-se  la data de 02.04.2018, la sediul unei societăți comerciale din Cancun,  când victimei  i-au fost aplicate mai multe lovituri de intensitate deosebită, inclusiv cu un cuțit, suferind leziuni grave care i-au  pus viața în pericol.

Totodată, din probele administrate a rezultat că, în perioada februarie – aprilie 2017, inculpatul a instigat pe unul dintre membrii  grupului infracțional (condamnat), să exercite acte de amenințare asupra unei persoanei vătămate pentru a o determina  să renunțe la drepturile litigioase pe care le avea asupra a două  imobile situate  în  județul Dolj,  scopul fiind dobândirea, în mod injust, a dreptului de proprietate asupra  acestora .

În perioada iulie-august 2017, inculpatul a amenințat o persoană vătămată și a instigat, același membru al grupului, să exercite asupra victimei acte de violență, pentru a o determina  să se întoarcă în Mexic și să desfășoare activități de skimming în beneficiul grupului.

De asemenea, la data de 18.07.2017 un alt membru al grupului infracțional,  instigat de  inculpat,  a exercitat acte de violență fizică asupra unei persoanei vătămate în scopul de a o determina   să continue  construcția  de imobile în municipiul Craiova, în parteneriat cu inculpatul.

În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală și continuarea cercetărilor față de un alt inculpat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă la omor calificat.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Prahova.