ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Transport ilegal de materiale lemnoase prin substituirea sortimentației transportate

În data de 09.02.2022, pe baza informațiilor deținute la nivelul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei și a Gărzii Forestiere Suceava cu privire la transporturi ilegale de materiale lemnoase pe drumurile  publice, a fost oprit în trafic un transport de materiale lemnoase care se deplasa dinspre Cornu Luncii spre Vadu Moldovei. La verificarea încărcăturii de materiale lemnoase s-a constatat faptul că parte din sortimentația de cherestea transportată diferă de cea înscrisă în documentele de proveniență și transport care însoțeau mijlocul de transport.

În urma inventarierii de către delegații Gărzii Forestiere Suceava a întregii cantități de materiale lemnoase, s-a constatat faptul că volumul transportat însuma 54,78 mc cherestea de esență rășinoase, iar în avizul de însoțire era consemnat un volum de 36,98 mc cherestea rășinoase și 15.02 mc cherestea din specia plop.

Întrucât cantitatea în plus de cherestea de rășinoase identificată la transport este de 17,8 mc, în cauză, se constată că au fost încălcate prevederile art. 68 alin. (2^1) din Legea 46/2008 respectiv “Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, fapta constituind infracţiune şi fiind sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase, care fac obiectul transportului. Potrivit art. 68 alin. (2^2) ,,sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii prevăzute la alin. (2^1) din Legea 46/2008”. În acest sens a fost întocmit dosar penal de către lucrătorii de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Vadu Moldovei pentru săvârșirea infracțiunii de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Cantitatea de material lemnos de 17,80 mc cherestea esență rășinoase, având o valoarea totală de 15486 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Fălticeni, iar autoutilitara folosită la săvârșirea infracțiunii în valoare de peste 35000 euro a fost indisponibilizată.

Se vor continua verificările cu privire la proveniența și trasabilitatea materialului lemnos.

  Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale.

 

Inspector șef,

 

Mihai GĂȘPĂREL

 

sursa:comunicat Garda Forestiera Suceava