Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) și Asociația Culturală ”SF. MITROLOPIT DOSOFTEI”, sub coordonarea Preotului Justinian Remus Cojocar, în colaborare cu Centrul Cultural „Bucovina”, a organizat cea de-a III-a ediție a ATELIERELOR DE ÎNCONDEIAT OUĂ. Manifestarea a avut loc zilele trecute în holul Centrului Cultural ”Bucovina” (clădirea nouă). Cei treizeci de copii participanți, voluntari ai acestor asociații, sunt din licee și școli, din Suceava.
Cu ani in urmă astfel de ateliere de incondeiat ouă au avut loc chiar în interiorul Bisericii Sf. Dumitru din Suceava.
Prin acest atelier de încondeiat ouă, Pr. Cojocar, și-a dorit să insufle în inimile copiilor, dragostea pentru frumoasele obiceiuri și meșteșuguri populare, din preajma Sfintelor sărbători ale Învierii Domnului, pe care bunicii și străbunicii lor le păstrau cu multă pioșenie și bucurie duhovnicească.
Scopul atelierului l-a constituit dezvoltarea abilităților meșteșugărești și încurajarea tinerilor de a aprecia tradițiile străvechi și gustul pentru frumos, dându-le astfel posibilitatea de a descoperi și instrumentele specifice acestui meșteșug. Pentru încondeiere s-au folosit: chișițe, ceară de albine naturală, încălzită în recipiente speciale (lămpi) și vopseluri. Copiii au aplicat ceara pe ou, realizând modele specifice sărbătorii pascale.
După această etapă, a urmat vopsirea oului. Deslușirea și învățarea acestor tehnici au fost posibile cu ajutorul medicului Burdea Eugenia, din Iași, pasionată încă din copilărire dde încondeierea ouălor.
Chiar dacă nu a reușit să facă din pasiune o afacere și s-a dedicat medicinii, ieșeanca vrea ca tradițiile să se păstreze și să fie transmise generațiilor viitoare. Nu a reușit să-și facă nici măcar o colecție pentru că Încă din 2007 , a început să îi învețe pe copii să încondeieze ouă. Eugenia Bordea care este președintele Asociației Communio din Iași se bucură că poate să se implice în reînvierea tradițiilor legate de sărbătoarea Sfintelor Paști în rândul copiilor. Ieșeanca le-a dat chișița,ceara și i-a încurajat să fie creativi. Ieșeanca a fost cea care a învățat nu numai copii să încondeieze ouă ci și fețele bisericești.
,,De aceea, încondeierea ouălor nu trebuie privită ca pe o simplă ocupaţie artizanală, ci ca pe un moment care ne pregăteşte sufleteşte pentru sărbătoarea Învierii şi ca pe o modalitate prin care ne arătăm dragostea faţă de Dumnezeu”, spunea cu ani în urmă pr. paroh Nicolae Horga.
Ei au aflat cum se goleşte de conţinut oul, cum se „scrie“ acesta cu ceară caldă folosind chişiţa şi apoi cum se „scaldă“ oul în băi succesive de culoare. Copiii au mai aflat şi cum se pot prepara unele vopsele naturale sau ce semnificaţie au unele modele desenate de ei. Adânciţi în „scrisul“ pe ouă, unii copii au rămas şi câteva ore alături de meşteri pentru a-şi desăvârşi opera.
Secretele încondeierii
Tehnica încondeierii are și ea rânduielile sale și urmează un scenariu bine stabilit. Unealta folosită se numește chișiță și este formată dintr-un bețișor de lemn ce are fixat la unul din capete un ac prin care este trecut un fir de păr de porc. „Toată munca se face cu acest bețișor. Fiecare etapă este aplicată în ore sau zile diferite. Dacă e vorba de încondeierea ouălor de Paști, le fierbem, după aceea le ornamentăm. Iar dacă sunt decorative, atunci mai întâi sunt golite de conținut cu ajutorul unei seringi, după care sunt ornamentate. Este un proces foarte migălos care solicită, pe lângă talent, și multă răbdare”, spune Eugenia.
Tradiție străveche
Încondeierea ouălor de Paște a luat naștere odată cu apariția creștinismului. Este o tradiție străveche, practicată în Europa Centrală și cea de Est. Ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii si renașterea naturii. Fiind un obicei de origine precreștină, era practicat exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște, de obicei în „joia verde” și „vinerea seacă”. Creștinii spuneau că ouăle vopsite în aceste zile nu se strică.