GENERAL

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce trebuie să faci în fiecare zi pentru a te feri de boli tot anul

Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, marchează ultima etapă a Postului Paștelui și este una dintre cele mai încărcate spiritual perioade din calendarul ortodox. Este vremea în care credincioșii retrăiesc simbolic ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos, pregătindu-se prin rugăciune, post și fapte bune pentru marea sărbătoare a Învierii.

Începând de luni, 14 aprilie 2025, fiecare zi din această săptămână are o semnificație aparte și este însoțită de tradiții și obiceiuri populare respectate cu sfințenie în multe colțuri ale țării.

Lunea Mare

Ziua este dedicată amintirii lui Iosif cel preafrumos și a smochinului blestemat de Iisus pentru că nu a rodit. În această zi, gospodinele încep curățenia generală în casă și în curte, pentru a întâmpina Paștele într-un spațiu curat și armonios. Se crede că ordinea din casă aduce liniște sufletească și belșug.

Marțea Mare (Marțea Seacă)

Este ziua în care se pomenește Pilda celor Zece Fecioare, care subliniază nevoia de veghe și pregătire sufletească pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Conform tradiției, e bine ca în această zi să se continue curățenia, iar treburile să fie făcute cu răbdare și smerenie.

Miercurea Mare

Este ultima zi în care se mai spală haine, conform tradiției populare. Se face pomenire de femeia păcătoasă care a uns cu mir pe Mântuitorul, gest considerat simbol al pocăinței sincere. De acum, atenția se mută de la curățenia fizică spre cea spirituală.

Joia Mare

Joia din Săptămâna Patimilor este una dintre cele mai importante zile. Se prăznuiesc patru evenimente majore: Spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda. Este ziua în care ouăle se vopsesc, de obicei, în roșu, simbolizând sângele lui Hristos. Tot acum se pregătesc cozonacii, pasca și alte bucate tradiționale.

Vinerea Mare (Vinerea Seacă)

Considerată cea mai tristă zi din calendarul creștin, Vinerea Mare amintește de răstignirea și moartea Domnului pe cruce. În biserici are loc slujba Prohodului, iar Epitaful este așezat în mijlocul lăcașului pentru ca oamenii să se închine. Este o zi de post aspru, mulți alegând să țină post negru, în credința că vor fi feriți de boli tot anul. În unele regiuni, se evită complet spălatul sau lucrul în această zi, potrivit Cancan.

Sâmbăta Mare

Ultima zi din Săptămâna Patimilor este dedicată pomenirii îngropării lui Iisus și coborârii Sale la iad, pentru a-i mântui pe cei drepți. Gospodarii și gospodinele pun la punct ultimele detalii pentru masa pascală, iar credincioșii se pregătesc sufletește pentru marea Slujbă a Învierii, care va începe la miezul nopții.