RELIGIE

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor!

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc an de an, în data de 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor. Deși era iudeu, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în teritoriile situate pe țărmurile Mării Negre (Pontul Euxin), creștinându-i pe strămoșii noștri, geto-dacii

Apostolul Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Cei doi frați și-au câștigat existența din pescuit până când l-au auzit predicând pe Sfântul Ioan Botezătorul, în pustiul Iordanului, despre venirea lui Mesia. Sfântul Andrei a fost martor și la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului și l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând:

„Iată, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. În Evanghelia după Matei se prezintă exact momentul în care Apostolul Andrei este chemat să propovăduiască Cuvântul Domnului:

„Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: «Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni». Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.

Andrei este cunoscut drept primul chemat să predice. Acesta l-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă și a fost martor la toate minunile săvârșite. Împreună cu restul apostolilor, Andrei a asistat la răstignirea pe Cruce a Mântuitorului, iar după Învierea Sa a primit misiunea de a predica Evanghelia tuturor neamurilor de pe pământ. Sfântul Andrei a predicat mai întâi în Asia Mică, după aceea în Sciția Minor, în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră, creștinându-i pe geto-daci. De aceea este considerat protectorul neamului românesc.

Deoarece Andrei a propovăduit Evanghelia în mai multe zone, mai multe țări îl au drept patron spiritual. Totodată, Sfântul Andrei este patron spiritual al mai multor oraşe din Italia, Franţa, Belgia şi Grecia.

Ziua Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante sărbători din an, pentru vrăji şi farmece. În noaptea de 30 noiembrie, spiritele rele umblă libere printre oameni, astfel că românii recurg la tot felul de ritualuri pentru a se apăra de ele. În această noapte se fac și numeroase farmece în dragoste, iar fetele necăsătorite au șansa de a-și afla ursitul.