Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, are o încărcătură emoțională impresionantă. Miracolul Învierii Domnului este celebrat peste tot în lume prin tradiții și obiceiuri dintre cele mai frumoase.Noaptea Învierii este o noapte a bucuriei, de aceea nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă. Este momentul în care răul și viclenia sunt lăsate deoparte. Există credinţa că persoanele care blestemă sau înjură în această noapte vor avea parte de ghinioane.
Tradiţia spune că, în această noapte, nimeni nu trebuie să doarmă, pentru că cerurile se deschid, iar Dumnezeu poate vedea doar în sufletul celor treji. Astfel, dorinţele lor cele mai arzătoare pot fi împlinite.
Se spune că persoanele care în această noapte ciocnesc ouă se vor întâlni și pe lumea cealaltă. Persoană care se va alege cu oul spart va trebui să i-l cedeze celei care i l-a spart, pentru că altfel va mânca oul stricat pe lumea cealaltă. Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie.
Simbolul principal al Învierii este lumânarea deoarece reprezintă biruință binelui asupra răului. După slujba de Înviere, credincioșii trebuie să ajungă acasă cu lumânarea aprinsă și să o păstreze pentru a o aprinde la necazuri. Lumânarea aprinsă cu lumină sfântă nu se aruncă, ci se aprinde în fiecare zi la rugăciunile din Săptămâna Luminată.
De asemenea, există credinţa că, la slujba de Înviere, este bine să mergi cu apă sfințită deoarece aceasta capătă proprietăți vindecătoare și poate alunga orice boală.
Rugăciune pe care să o rostești în Noaptea de Înviere ca Dumnezeu să-ţi fie mereu aproape
Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt.
Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri. Căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.