INTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Toți ucrainenii de peste 17 ani trebuie să se întoarcă din străinătate pentru a se înscrie la biroul de înrolare

Kievul a transmis că ucrainenii din străinătate care au împlinit 17 ani trebuie să se întoarcă în Ucraina şi să se înregistreze pentru serviciul militar la centrele teritoriale de recrutare şi protecţie socială. De asemenea, Ambasada SUA de la Kiev a anunţat că, potrivit noilor reglementări ale Kievului, bărbaţii cu dublă cetăţenie, inclusiv cei care locuiesc în Statele Unite, nu vor mai putea părăsi Ucraina, relatează Ukrainskaia Pravda.

A Ukrainian serviceman rides atop an armoured fighting vehicle, as Russia’s attack on Ukraine continues, at an unknown location in Eastern Ukraine, in this handout picture released April 19, 2022. Press service of the Ukrainian Ground Forces/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Anunţurile vin în condiţiile în care Ucraina, după lipsa de armament, încearcă să-şi remedieze celălalt deficit major cu care se confruntă în războiul declanșat de Rusia: lipsa de oameni. „Tinerii care au împlinit 17 ani trebuie să fie înregistraţi pentru serviciul militar. Aceasta este o cerinţă. Şi este valabil şi pentru cei care se află în străinătate. Dacă aceşti oameni îşi vor păstra cetăţenia ucraineană şi îşi vor lega viitorul de ţara noastră, atunci este evident că trebuie să facă acest lucru”, a declarat marţi seara, 4 iunie, la televiziune, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, locotenentul Dmitro Lazutkin.

Întrebat dacă tinerii se pot înregistra pentru serviciul militar de la distanţă, în special prin intermediul aplicaţiei mobile Reserve+, Lazutkin a spus că nu este posibil să facă acest lucru prin intermediul aplicaţiei şi că trebuie să se prezinte personal la birourile de înregistrare şi înrolare militară.

Anterior, Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei au anunţat că tinerii de 17 ani care nu s-au înregistrat pentru serviciul militar vor primi citaţii. De asemenea, au subliniat că este vorba despre o chestiune de înregistrare militară, care nu are nicio legătură cu mobilizarea.

Pe de altă parte, Ambasada Statelor Unite în Ucraina a avertizat că Ucraina a anulat excepţia „reşedinţei în străinătate” care permitea anterior anumitor bărbaţi ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara. După această schimbare, bărbaţii cu dublă cetăţenie, inclusiv cei care locuiesc în Statele Unite, nu vor mai putea părăsi ţara.Ambasada reaminteşte că legislaţia ucraineană nu recunoaşte dubla cetăţenie. Prin urmare, cetăţenii cu dublă cetăţenie, americană şi ucraineană, aflaţi în Ucraina, sunt trataţi exclusiv ca cetăţeni ai Ucrainei şi sunt supuşi drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor ucraineni. Cu alte cuvinte, în conformitate cu legea marţială din Ucraina, bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara. Anterior, persoanele cu dublă cetăţenie, americano-ucraineană, puteau intra şi apoi părăsi Ucraina dacă îşi radiau reşedinţa în Ucraina şi îşi înregistrau reşedinţa în Statele Unite. Această excepţie a fost anulată la 1 iunie.

„Dacă vă aflaţi în Ucraina şi nu puteţi părăsi ţara, găsiţi-vă o reşedinţă şi supuneţi-vă tuturor ordinelor locale. Dacă nu vă aflaţi în prezent în Ucraina, sfătuim cu tărie cetăţenii americani de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care deţin şi cetăţenia ucraineană sau care solicită cetăţenia ucraineană şi nu doresc să rămână în Ucraina pe termen nelimitat să se abţină de la călătoria în Ucraina. Există un risc extrem de ridicat de a nu vi se permite să mai plecaţi, chiar dacă aveţi un paşaport american”, a transmis Ambasada SUA la Kiev.