GENERAL

Toți locuitorii din Kiev vor fi evacuați în cazul unei pene totale de curent: „Vom începe să informăm oamenii şi să le cerem să plece”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul adresat naţiunii că atunci când lumea este unită, teroriştii nu au nicio şansă.

3 milioane de cetățeni din Kiev ar putea fi nevoiți să își părăsească casele

Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, a fost avariat de bombardamentele forțelor ucrainene, anunță agențiile de presă ruse, preluate de Reuters.

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgență care a declarat că o rachetă lansată de un sistem Himars fabricat în SUA a lovit ecluza barajului și a provocat daune.

Oficialul citat a spus că a fost o „încercare de a crea condițiile pentru o catastrofă umanitară” prin ruperea barajului.

Barajul Nova Kakhovka este situate pe Nipru.

Din octombrie, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul, într-o acțiune care ar inunda o mare parte din zona din aval, ceea ce ar provoca probabil distrugeri majore în jurul orașului Herson.

Autorităţile din Kiev au început să planifice evacuarea celor 3 milioane de locuitori ai oraşului în cazul în care capitala ucraineană va suferi o pană de curent totală, potrivit New York Times.Muncitorii municipali instalează 1.000 de adăposturi de încălzire care pot fi folosite ca buncăre, în timp ce inginerii încearcă să repare centralele electrice bombardate, fără echipamentul necesar.

Compania națională de energie a Ucrainei a declarat că va continua să impună întreruperea alimentării cu curent în șapte regiuni pentru a ajuta la prevenirea unei defecțiuni complete a rețelei electrice din Ucraina, scrie NYT.

Roman Tkachuk, directorul de securitate al administraţiei municipale din Kiev, a afirmat că „dacă nu există energie electrică, nu va exista nici apă şi nici canalizare. De aceea, guvernul şi administraţia oraşului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie electrică”.

„Înţelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul nostru sistem de electricitate”, a declarat într-un interviu Roman Tkachuk.

Oficialii din capitală au fost informaţi că ar fi probabil să fie anunţaţi cu cel puţin 12 ore înainte că reţeaua este pe punctul de a ceda. Dacă se ajunge la acest punct, a spus Tkachuk, „vom începe să informăm oamenii şi să le cerem să plece”.

Cel puţin pentru moment, situaţia este gestionabilă şi nu există indicii că un număr mare de civili ar fi fugit din Kiev, a spus el. Dar acest lucru s-ar schimba rapid dacă serviciile care se bazau pe energia oraşului s-ar opri.

Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters şi EFE.