INTERNAȚIONAL

‘Titluri scandaloase, care agravează tensiunile comunitare’: Ministerul I&B trage la răspundere posturile de televiziune pentru acoperirea violențelor din Delhi și a războiului din Ucraina

În avizul său, ministerul a declarat că anumite canale au acoperit evenimentele și incidentele într-un mod „care pare a fi neautentic, înșelător, senzațional și care utilizează un limbaj și remarci inacceptabile din punct de vedere social”.

Emițând sâmbătă un avertisment formulat cu fermitate, Ministerul Informațiilor și Radiodifuziunii a reținut canalele de televiziune prin satelit pentru modul în care au acoperit războiul dintre Rusia și Ucraina și recentele tensiuni comunitare din nord-vestul Delhi. În conformitate cu dispozițiile prevăzute în Legea privind rețelele de televiziune prin cablu (reglementare) din 1995, Ministerul I&B a avertizat că guvernul central poate reglementa sau interzice transmiterea unui canal sau a unui program dacă „consideră necesar”.

În avertismentul său, ministerul a declarat că anumite canale au acoperit evenimente și incidente într-un mod „care pare a fi neautentic, înșelător, senzațional și care utilizează un limbaj și remarci inacceptabile din punct de vedere social, jignind bunul gust și decența”. În special, ministerul a semnalat acoperirea conflictului ruso-ucrainean și a conflictelor comunitare care au izbucnit în Jahangirpuri, în Delhi, cu ocazia Hanuman Jayanti.

Ministerul a afirmat că posturile de televiziune au făcut afirmații false despre conflictul din Ucraina și au folosit „titluri/tag-uri scandaloase care, adesea, nu au legătură cu știrea respectivă”. Între timp, ministerul I&B a acuzat canalele de „agravarea tensiunilor comunitare” prin acoperirea violențelor din Jahangirpuri.

Avizul a susținut că acoperirea de către canalele TV a inclus „titluri provocatoare și videoclipuri cu violențe care pot incita la ură între comunități și pot perturba pacea și ordinea publică”.

„De asemenea, s-a observat că, în cadrul știrilor, unele dintre canale au difuzat dezbateri care aveau un limbaj neparlamentar, provocator și inacceptabil din punct de vedere social, remarci comunitare și referințe depreciative care pot avea un impact psihologic negativ asupra telespectatorilor și pot, de asemenea, să incite la discordie comunitară și să perturbe pacea în general”, se arată în aviz.