ACTUALITATE

Tichete de masă 2022. Schimbarea pe care toţi românii trebuie să o afle

Tichete de masă 2022. Schimbarea importantă pe care toţi românii trebuie să o afle a avut loc în urmă cu câteva zile, atunci când noua lege a intrat în vigoare.

De la 1 februarie 2022, tichetele de masă, voucherele de vacanţă, tichetele cadou, culturale şi cele de creşă, care sunt acordate salariaţilor de către angajatori, vor fi emise doar în format electronic.

Drept urmare, tichetele nu mai pot fi emise în forma tipărit, cu excepţia celor emise până la data de 31 ianuarie 2022, care rămân valabile până la expirare.

Schimbarea despre tichetele de masă pe care toţi românii trebuie să o afle a fost decisă în cursul lunii decembrie a anului trecut în cadroul unei ordonanţe de urgenţă.

OUG 130/2021, publicată în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2021, prevede că tichetele de masă emise în format tipărit vor fi eliminate, acestea urmând a fi eliberate doar pe suport electronice, respectiv pe card.

O altă schimbare de care românii trebuie să afle se referă la celebrele tichete cadou. Astfel de tichete pot fi oferite de angajatori doar proprilor salariaţi şi nu altor persoane, aşa cum era posibil înainte de intrarea în vigoare a OUG 130/2021.

Tichete de masă, schimbarea pe care toţi românii trebuie să o afle

Până acum, tichetele cadou puteau fi acordate, pe lângă angajaţi, şi „altor categorii de beneficiari, pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promvoarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă și publicitate”.

Această lege s-a schimbat, iar angajatorii care nu vor respecta noile prevederi riscă amenzi uriaşe de până la 35.000 de lei.

Potrivit unui studiu, românii sunt mulţumiţi de sistemul de tichete de masă şi preferă ca acestea să fie incluse în pachetul salarial.

Nouă din 10 români sunt mulțumiți de sistemul de tichete și preferă includerea acestora în pachetul salarial, arată un studiu APET. Peste jumătate dintre angajatori consideră că tichetele sunt esențiale pentru derularea business-ului.