INTERNAȚIONAL

The Economist: Preşedintele ucrainean Zelenski, care nu crede în atacul Federației Ruse, a înfuriat Occidentul

Statele Unite sunt nemulțumite de faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu recunoaște pericolul care se presupune că vine din Rusia, scrie vineri revista britanică The Economist.

„Statele Unite sunt nemulțumite de Zelenski din cauza refuzului său de a recunoaște pericolul reprezentat de Rusia. Americanii l-au avertizat pe președintele ucrainean despre invazia „iminentă” și capturarea Kievului de către Moscova. Dar, în loc să fie de acord cu ei, Zelenski a spus că cel mai grav pericol se ascunde în interiorul țării”, scrie The Economist. El le-a reproșat liderilor străini retorica lor catastrofică și a sugerat că amenințarea militară a Rusiei nu este nimic nou. „Sunt președintele Ucrainei, locuiesc aici și cred că cunosc detaliile mai profund decât orice alt președinte”, a spus Zelenski.

„Mulți diplomați străini își exprimă frustrarea față de dl Zelensky, pe care îl consideră neexperimentat”, mai scrie The Economist.

Statele Unite consideră că forțele armate ale Ucrainei nu sunt suficient de puternice, așa că este posibilă ocuparea ţării de către Federația Rusă. „Cu toate acestea, chiar dacă Ucraina este mai rezistentă decât cred americanii, dl. Zelenski este în dificultate. Dacă vine o invazie în toată regula, decizia lui de a minimiza riscul l-ar putea costa încrederea publicului. În negocierile de săptămâna viitoare de la München, cu Rusia, Franța și Germania, el se va confrunta cu presiuni pentru a implementa protocoalele de la Minsk, un acord impus de Rusia sub amenințarea armei în 2015, care de fapt oferă regiunilor pro-ruse ale Ucrainei dreptul de veto asupra politicii externe.