SĂNĂTATE

Testarea pacienților la internarea în spitale va fi gratuită. Managerii care condiționează accesul de rezultatul testului pot fi demiși

Ministerul Sănătății a anunțat vineri, 9 septembrie, că oamenii nu trebuie să plătească testul anti-COVID la internare. Spitalele pot face testarea dacă doresc, dar pe cheltuiala lor, se arată în comunicat. Totodată, managerii care condiționează accesul în spital de rezultatele testelor COVID pot fi demiși.

Alexandru Rafila a aprobat un Ordin de ministru „privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2”. Ordinul prevede că spitalele pot organiza testarea pacienților pentru COVID, în cadrul activității de screening la internare. Dar testarea este gratuită pentru oameni, iar costurile vor fi suportate de spitale din veniturile proprii. Totodată, managerii de spitale „au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2”. Cine nu respectă ordinul ministrului Rafila poate fi demis.

,,Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităților sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare,, arata comunicatul Ministerului Sanatatii.