administratieBREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Foto/Video/Terminalul 2 al Aeroportului Suceava a fost inaugurat si este operațional. Flutur: Deja se lucrează pentru realizarea Terminalului 3

Terminalul 2 al Aeroportului Suceava a fost inaugurat si este operațional.  Deja se lucrează pentru realizarea Terminalului 3. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat luni, la inaugurarea Terminalului 2  că realizarea acestei investitii a presupus o o investiție de circa 4 milioane de euro din surse proprii ale Consiliului Județean. ”Am urmărit să creăm un

confort pentru pasageri. Ajungem la o capacitate de procesare de circa 1,5 milioane de pasageri. Aș vrea să vedeți un pic evoluția lucrurilor la Aeroportul ”Ștefan cel Mare” din Suceava. În urmă cu 7 ani, în 2016, de aici zburau circa 47.000 de pasageri pe an. Acum, astăzi avem 500.000 de pasageri la șapte luni. Estimăm să ne ducem undeva la 850.000. Anul trecut am avut 764.000 de pasageri. Până acum, 18% sunt pasageri ucraineni”, a spus Flutur.

 

El a explicat că prin darea în funcțiune a Terminalului 2, este rezolvată în totalitate problemă plecărilor externe. ”Avem o plecare extern în în terminalul unu și o plecare externă în acest terminal nou. Este rezolvată problema sosirilor, unde se pot procesa circa 200, din câte știu de cetățeni de pasageri pe oră. Capacitatea e rezolvată, problema bagajelor, pentru că au fost niște lucruri la care, trebuie să recunoaștem, n-am mers foarte bine, pentru că numărul de pasageri a crescut, iar capacitatea la Suceava nu a fost pe măsura ritmului de creștere a numărului de pasageri.

 

Rezolvăm și problema plecărilor interne prin acea extindere de pasageri pe curse interne, peste 160 mp, este o construcție nouă și acolo condiții civilizate”, a afirmat Gheorghe Flutur.

Acesta a anunțat și că, ținând cont de fluxul mare de curse și călători, deja se lucrează la studiul de fezabilitate pentru terminalul trei al Aeroportului. ”De astăzi am dat ordin de demolare a unei clădiri, unde va fi construit terminalul trei, care va avea ieăiri direct spre mașini, la parcare”, a mai spus Flutur.

 

”Nu pot să  nu amintesc că am avut o sincopă, după ce s-a reziliat cu prima firmă contractul.  A fost o procedură anul trecut care ne-a prelungit toată așteptarea. N-a fost ușor să lucrăm în containere, dar a fost o situație care n-a venit din cauza noastră. În sfârșit, e rezolvată și de aici mă văd obligat să încep o ofensivă pentru a găsi noi clienți, operatori pentru Suceava. Vă aduc aminte că noi avem în momentul de față șapte țări cu destinații pe toată perioada anului – 11 destinații și mai avem patru țări cu patru destinații pe sezonul de vară. Deci , 15 destinații în 11 țări,

plus cursa internă”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Pentru buna desfășurarea a activității pe Aeroportul sucevean, acesta a cerut Ministerului de Interne să mai aloce 20 de posturi de poliție de frontieră, fiind vorba de  un aeroport de graniță  cu un volum mare de pasageri. ”Sunt convins că o să găsească soluții dl. ministru Predoiu”, a mai spus Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește problema parcărilor din zona Aeroportului, președintele CJ Suceava a anunțat că a fost închiriată o suprafață de 3.000 de metri pătrați de teren de la  Parcul Industrial ”Bucovina”, din apropierea Aeroportului, dublându-se astfel numărul de locuri de parcare. ”Ne-am extins, iar acum se mută containerele de kerosen. De aici se mută mai în spate și mai extindem

încă un perimetru important de parcări, pentru că presiunea pe aeroport a fost foarte mare, unii au parcat în în neregulă prin câmp, pe marginea drumului județean. Dar și parcarea este rezolvată în momentul de față”, a afirmat Gheorghe Flutur.

 

Referindu-se la problemele legate de sistemul de ghidare a avioanelor pe timp de ceață, așa numitele ILS, Gheorghe Flutur a explicat că acum se fac măsurători de către ROMATSA și există promisiunea ca sistemul actual de la Suceava să fie „nlocuit cu unul mai performant.  ”Noi eram categorisiți în categoria T2, categoria a 2-a pentru vizibilitate, care se duce, din câte îmi amintesc, la 300 de de metri. Avem promisiunea de la ROMATSA și am să mă țin de capul lor să ne doteze și pe noi cu aparatură care să ne aducă la 75-100m longitudinal, distanța la care poate ateriza un avion.  Acum se fac niște măsurători. Ei au avut studiu pregătit pentru 2025. Eu n-am putut să fiu de acord cu asta. Zilele trecute m-au sunat și au trimis deja un specialist pentru noi măsurători. Eu sper ca până la sfârșitul acestui an să avem aceastâ nouă dotare”,a spus  Flutur.

La ianugurarea oficială a noului terminal au participat, alături de Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, vicepreședinții CJ Vasile Tofan și Niculai Barbă, administratorul public al județului,  Irina Vasilciuc, parlamentarii PNL Angelica Fădor, Ioan Balan și Bogdan Gheorghiu, primarul orașului Salcea, consilieri județeni, precum și directorul Aeroportului, Ioan Măriuța dar si constructorul terminalului 2, Bodnar Ionel, administratorul SC Iomicar SRL Radauti.