Terapia cu laser este utilizată ca o formă foarte eficientă de terapie pentru o varietate de boli. De asemenea, poate fi efectuată în combinație cu tratamentele convenționale. Tratamentul cu laser utilizează un fascicul de lumină focalizată care poate pătrunde adânc în țesut și poate determina un lanț de reacții chimice favorabile.
Acest proces se mai numește și fotobiostimulare.
Terapia cu laser poate fi folosită, printre altele, pentru a ameliora durerea prin eliberarea de endorfine. Astfel, rănile se pot vindeca mai repede. Deși îmbunătățirea apare adesea după prima ședință de terapie cu laser, durata terapiei cu laser și frecvența acesteia este influențată de starea pacientului. Timpul de tratament este de obicei de 5-30 de minute pentru fiecare sesiune. Se recomandă mai multe ședințe consecutive până când starea animalutului se îmbunătățește semnificativ.
Ce tipuri de afecțiuni la câini pot fi tratate cu terapia cu laser?
Echipamentul de terapie cu laser poate fi utilizat pentru a trata sau imbunatati procesul de vindecare pentru o gamă largă de afecțiuni cum ar fi :
- – Leziuni musculare
- – Leziuni ligamentare și la nivelul tendoanelor
- – Artrită / osteoartrită
- – Răni deschise ulcere si fracturi
– Epuizare musculară
Terapia cu laser pentru ameliorarea durerii
Terapia cu laser poate fi utilizată pentru a reduce durerea prin scaderea inflamației si vasodilatație pe lângă activarea functiei de drenaj a sistemului limfatic. Producția de endorfine poate fi, de asemenea, stimulată de terapia cu laser.
Producția de endorfine poate fi, de asemenea, stimulată de terapia cu laser. Endorfinele sunt produse în mod natural și contracarează și mai mult durerea.
Regenerare după leziuni sau intervenții chirurgicale prin terapie cu laser
Pentru o recuperare rapidă după o intervenție chirurgicală, terapia cu laser pentru câini este, de asemenea, un instrument foarte util. Se întâmplă adesea ca această formă de tratament să fie suficientă pentru a stimula procesul de vindecare și pentru a ameliora durerea. Vindecarea poate fi accelerată în mod semnificativ, deoarece tratamentele cu laser pot acționa direct asupra zonelor afectate sau lezate.
Este tratamentul cu laser dureros sau inconfortabil?
Tratamentul cu laser este absolut nedureros și foarte liniștitor datorită căldurii generate. Mulți câini se pot relaxa foarte bine în timpul terapiei cu laser. Anxietatea și tensiunea pe care animalul le-ar putea resimți se diminuează rapid pe măsură ce durerea provocată de tratament dispare.
Terapia cu laser funcționează?
Există multe probleme la câini în cazul cărora aplicațiile cu laser sunt suficiente pentru a stimula procesul de vindecare și pentru a ameliora durerea. Deoarece terapia cu laser, spre deosebire de ultrasunete și electroterapie, nu are contact, poate fi utilizată și pe plagi recente pentru a accelera vindecarea. Utilizarea laserului terapeutic veterinar poate, de asemenea, să accelereze vindecarea, să îmbunătățească mobilitatea și, în general, să îmbunătățească calitatea vieții animalelor de companie cu leziuni musculare, ligamentare și tendinoase.
Cât durează terapia cu laser pentru câinele meu?
A²Acest lucru nu poate fi spus în termeni generali, deoarece există diverși parametri care influențează durata unui tratament cu laser. Timpul de tratament este de obicei de 5-30 de minute pentru fiecare sesiune.
De câte tratamente de terapie cu laser este nevoie?
Din nou, depinde de tipul de laser utilizat, de tipul de boală/leziune care urmează să fie tratată și dacă este vorba de o problemă acută sau cronică. Pentru majoritatea problemelor, tratamentul cu laser la câini va fi de 2-3 ori pe săptămână, pe o perioadă de 2-3 săptămâni. După aceea, frecvența poate fi redusă la 1-2 aplicații pe săptămână. În cazul în care câinele suferă de afecțiuni acute și dureroase, terapia cu laser poate fi administrată zilnic, timp de 3-5 zile la rând, înainte de a reduce frecvența la 2-3 aplicații pe săptămână
Pot apărea efecte secundare în cazul terapiei cu laser?
Nu există efecte secundare cunoscute în cazul tratamentelor cu laser. În întreaga profesie veterinară, terapia cu laser este considerată sigură și eficientă.
sursa:fanvet.ro