RELIGIE

Teodosie cere să fie ridicat în rang de mitropolit în ierarhia BOR

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a cerut, printr-o scrisoare transmisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române, ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie.

Este a doua încercare de acest fel a arhiepiscopului, prima fiind în 2021, când Patriarhul Daniel l-a criticat aspru pe Teodosie și i-a refuzat cererea.

În 2021, reacția conducerii Bisericii Ortodoxe a fost categorică

În 2021, reacția conducerii Bisericii Ortodoxe a fost categorică. Solicitarea arhiepiscopului Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, potrivit documentului trimis lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel. „Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc.”, se arăta în răspunsul Bisericii Ortodoxe.

Arhiepiscopul Tomisului a fost criticat și pentru reacțiile sale publice în contextul pandemiei, care „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”. Arhiepiscopia Tomisului a fost acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.