CRYPTO

Taxele Ethereum scad la un nivel record, semn că ETH se află într-o poziție mai bună pe piață

  • Comisioanele de gaz sunt la minime record, continuând scăderea de aproape două luni.
  • Activitatea redusă a DeFi și NFT poate fi responsabilă pentru acest declin.
  • Este posibil ca situația actuală să nu fie sustenabilă.

Comisioanele pentru Ethereum coboară la minime record pentru prima dată în multe luni. Analiștii indică mai mulți factori care ar putea contribui la acest lucru, în timp ce rețeaua continuă să se orienteze către îmbunătățiri ale scalabilității.

Minimele ultimelor 7 luni
Taxele pe protocoalele Ethereum au ajuns la minimele ultimelor 7 luni, iar reducerea taxelor se înregistrează în întreaga rețea. În timpul weekend-ului, costul unei tranzacții în rețea s-a situat la aproximativ 19 gwei, puțin mai puțin de un dolar, sau puțin peste 99 de cenți.

Costul tranzacțiilor în rețeaua Ethereum nu a mai fost atât de scăzut din august 2021. În mod special, prețul gazelor a crescut după ce a rămas în acest interval timp de aproximativ 3 luni, experții atribuind acest vârf de preț unei creșteri a interesului pentru ecosistemele NFT și DeFi.

Taxele sunt în prezent cu 82,4% mai mici decât maximele din ianuarie, continuând o scădere constantă de 2 luni. Ar putea fi dificil să se indice un motiv specific pentru ultima scădere, dar pot fi identificate câteva opțiuni.

Printre posibilități se numără o scădere a congestiei rețelei cauzată de o mai mare adoptare a soluțiilor de nivel 2, de lanțuri mai scalabile și de scăderea interesului pentru piața NFT. Dominația lui Ethereum în spațiul DeFi a scăzut brusc de la 97% în urmă cu un an la 58%. Cu toate acestea, tendința cu cea mai puternică corelație pare a fi ecosistemul NFT.

În prima săptămână din februarie, volumul de tranzacționare pe piața NFT Ethereum OpenSea a scăzut cu aproape 50%, de la 247 milioane de dolari la 124 milioane de dolari. În aceeași perioadă, prețul mediu al gazului a scăzut, de asemenea, de la 134 gwei la 65 gwei. Este foarte probabil ca declinul recent să fie rezultatul ambilor factori. Oricât de grozavă ar fi această evoluție pentru utilizatorii Ethereum, ea nu reprezintă o soluție durabilă pentru problemele de scalabilitate ale rețelei.

Eforturi pentru remedierea problemelor de scalabilitate
Taxele mari de gaz au afectat rețeaua Ethereum pentru o vreme, permițând rețelelor concurente precum Terra, Solana și Avalanche, care oferă o scalabilitate mai bună, să prospere. În acest scop, dezvoltatorii au lansat mai multe actualizări pentru a gestiona situația, fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, propunând EIP-4488 în noiembrie.

Există, de asemenea, dezvoltarea tehnologiei Zero-Knowledge și a tehnologiei Optimistic. În timp ce ambele tehnologii reduc considerabil taxele de rețea, rulajele ZK, deși limitate la o singură aplicație pe lanț, s-au dovedit mai promițătoare. Lansarea rollup-ului zkEVM a fost indicată pentru a rezolva problemele de scalabilitate ale Ethereum.

Se așteaptă ca Ethereum să treacă la PoS în cursul acestui an, un salt care, de asemenea, se așteaptă să îmbunătățească semnificativ timpul și costul tranzacțiilor. Buterin, în timp ce vorbea despre progresul rețelei în luna ianuarie, a remarcat că obiectivul său era „să lase trecutul în trecut și să creeze un Ethereum care devine de fapt din ce în ce mai simplu în timp”.

sursa articol: zycrypto.com