GENERALULTIMA ORĂ

Târgul Mărului la Fălticeni. Flutur, Stan și Mîndruță au fost prezenți încă de la deschiderea tradiționalei sărbători a mărului. Pomicultorii mulțumiți de producția obținută

Tradiționala sărbătoare a mărului a revenit în acest week-end la Fălticeni.  Sute de oameni au participat in prima zi a ediției a XVII-a a Târgului Mărului , manifestare organizată de  Primăria şi Consiliul Local al municipiului Fălticeni, Asociaţia „Produs în Bucovina” şi Consiliul Judeţean Suceava.

Evenimentul a atras mai mulţi participanţi: peste producători de mere, pomicultori, producători de tehnică, echipamente, puieţi , ansambluri  artistice şi de amatori, etc. Festivalul are drept scop promovarea producătorilor de mere din bazinul pomicol Fălticeni.  Producătorii au ocazia să facă schimb de experienţă privind metodele de cultivare a mărului, dar şi modalităţile de păstrare a recoltei. Vizitatorii nu s-au lăsat așteptați și au luat cu asalt standurile , au cumpărat mere și au gustat din bucate și must.

Pomicultorii mulțumiți de producția din acest an, este recoltă din belșug numai să fie cumpărători.    Inca de la începutul deschiderii evenimentului au apărut și politicienii județului din tabele PSD și PNL. Edilul municipiului, Cătălin Coman, membru PSD a invitat ambele partide, mai ales că sunt și în alianță la guvernare. Flutur a fost primul care a ajuns la târg. Președintele CJ a avut alături pe deputatul Bogdan Gheorghiu dar și ambii vicepreședinți: Neculai Barbă și Vasile Tofan. Nu a lipsit administratorul public, Irina Vasilciuc.

La câteva minute distanță a sosit și senatorul Ioan Stan insoțit de oficiali din  instituții subordonate Ministerul Agriculturii. Flutur a fost cel care a și dat mâna cu colegul său din alianță, Stan și chiar au discutat pe tema productiei de mere.

Flutur nu a plecat cu mâna goală de la târg ci a  cumpărat câteva kilograme din două soiuri de mere. După ce a vizitat standurile, a discutat cu pomicultorii dar si cu ceilalți expozanți, șeful administrației județene,Gheorghe Flutur  a cumpărat mere pentru acasa. Exemplul sau a fost urmat și de alți membri PNL prezenți.

Inainte de a pleca la masina, Flutur l-a întrebat  zambind pe deputatul Gheorghiță Mândruță dacă nu cumpără mere  de la târg sau așteaptă reducerea.

Consiliului Judeţean Suceava a sprijinit ediţia din acest an a Târgului Mărului asigurând scena pentru spectacolele artistice, sonorizare şi lumini, ecranul led de proiecţie, serviciile de prezentare a spectacolelor artistice şi evoluţia Ansamblului Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava  în zilele de sâmbătă şi duminică.

 

Partenerii Primăriei Fălticeni în organizarea ediţiei din acest an sunt: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Centrul Cultural „Bucovina”.

 

Astză și maine,  Piața „Nada Florilor” din Fălticeni sunt locul celui mai mare târg de fructe din Moldova. Aici expun  pomicultori din zona Fălticeni, furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură, producători şi procesatori de lapte şi carne, piscicultori, apicultori, legumicultori şi meşteri populari.

Expozanţi din bazinul pomicol Fălticeni-Rădăşeni, membri ai Asociaţiei „Produs în Bucovina”,  prezenta soiurile de mere care se cultivă în această zonă și toţi cei care viziteaza  târgul pot alege  dintr-o gamă extrem de variată de soiuri de mere, printre care Jonathan, Florina, Ionagold, Golden sau Vagner.

La Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” va avea loc seminarul „Cercetarea, inovarea şi bunele practici în valorificarea bogăţiei livezilor”. Printre cei care vor răspunde la întrebările pomicultorilor se numără şi Mariana Cotoi – director general al Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”.

Organizatorii au pregătit în cadrul Târgul Mărului şi momente folclorice pentru cele două zile. Pe scena din centrul municipiului vor evolua ansambluri folclorice, formaţii artistice şi solişti de la Clubul Copiilor Fălticeni, Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi unităţile şcolare din urbea de pe Șomuz. Invitat special este Ansamblul Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava.  Bazinul pomicol Fălticeni este vestit pentru producția de mere