ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Tabere de refugiați pentru ucraineni, la Suceava. Ministrul Lucian Bode a făcut anunțul

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne a transmis duminică, 13 februarie 2022, la un post de televiziune, faptul că Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, dar și Maramureș ar urma să primească o serie de refugiați din Ucraina, în contextul unui război cu Rusia.

De asemenea, fluxurile de migranți vor fi cazate în tabere montate în maximum 24 de ore.

„Am luat în lucru mai multe ipoteze. Am analizat în etape cum intervenim, în primul rând, în județele din nord, respectiv din estMaramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Tulcea. Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiați putem să montăm într-un timp relativ scurt, vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore. Analizăm toate capacitățile de cazare existente pe județele de graniță, dar în același timp discutăm în etapa a doua de județele din vecinătatea județelor de graniță și în etapa a treia de toată țara”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ce le transmite ministrul Lucian Bode românilor

În altă ordine de idei, Lucian Bode îi asigură pe cetățenii statului român că frontierele sunt sigure, însă valurile mari de migranți din Ucraina ne vor afecta.

„În schimb, vreau să îi asigur pe toți românii că granițele noastre sunt sigure, că beneficiem de acest statut de țară membră NATO cu toate garanțiile de securitate și că un eventual conflict în Ucraina categoric ne va afecta pentru că, economic vorbind, să ne uităm doar la două paliere – energie, și așa suntem într-o criză energetică la nivel european, și sancțiunile despre care vorbesc Aliații, despre care vorbește Comisia, vor fi dintre cele mai dure. Aceste sancțiuni vor afecta indirect și economia României, iar în planul umanitar un aflux necontrolat de migranți cu siguranță va pune la încercare reziliența sistemului nostru de protecție civilă”, a mai spus ministrul de Interne.

În contextul izbucnirii unui conflict între Ucraina și Rusia, România va fi obligată să primească refugiați din Ucraina. Migranții vor fi cazați în mai multe județe din nord, respectiv estul țării, precum Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea. Având în vedere tensiunile vizibile, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT și a transmis că România trebuie să se pregătească pentru orice scenariu. De asemenea, șeful statului a avut o convorbire telefonică cu Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii