In perioada 22–23 iulie 2023, Mănăstirea Putna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a organizat la Schitul „Sfântul Ilie” – Salaș a treia ediție a taberei de vară „Mai aproape de Cer”. Tabăra face parte din Școlile de vară „Copii și părinți la altar”, proiect județean coordonat de doamna inspector de religie Daniela Ceredeev. Au participat 170 de copii din Salaș și din satele apropiate. Tabăra a fost coordonată de domnul profesor Vasile Schipor de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, ajutat de 8 voluntari: Iustina Boiță, Anuca-Lenuța Cornea, Sergiu-Mihai Chelba, Ana-Maria Ionesi, Silvia Mleșniță, Vasile-Emilian Dabîca, Andrei Hasna și Maria Bodale.
În prima zi, de dimineață, cerul a vărsat câteva lacrimi de bucurie asupra taberei, iar după rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” norii s-au îndepărtat, cerul s-a luminat și soarele a început să mângâie cu razele lui fețele copiilor. După rugăciune și înviorare, participanții au fost repartizați, în funcție de vârstă, în patru grupe, fiecare având un sfânt ocrotitor: Sfântul Serghie de Radonej, Sfântul Ignatie Teoforul, Sfântul Proroc Ilie și Sfânta Cuvioasă Parascheva. Au urmat jocuri de cunoaștere, jocuri interactive, care i-au ajutat pe copii să se deschidă, să lege prietenii și să se bucure de timpul petrecut împreună.
Punctul culminant al zilei l-a reprezentat „Vânătoarea de comori”, care i-a pus în acțiune pe copii. La acest joc, participanții s-au împărțit în cinci grupe cu vârste variate, pentru ca șansele să fie egale. Copiii au avut de deslușit poezii, care le dăruiau câte un indiciu, cu ajutorul căruia aflau locația unde aveau de îndeplinit câte o misiune. La finalizarea celor cinci probe, fiecare grupă a primit câte un fragment dintr-o poezie care le oferea indiciul cel mai important – locația comorii. Punând cap la cap toate indiciile, participanții au descoperit că marea comoară se află sub clopotul schitului: multe bomboane (hrană pentru tru
p) și iconițe (hrană pentru suflet).
A doua zi, duminică, am participat cu toții la Sfânta Liturghie. Apoi, fiecare grupă a început pregătirile pentru serbarea „Astăzi am atins Cerul”. Astfel, copiii s-au bucurat de o mulțime de jocuri și activități: campionatul de fotbal, atelierul de pictură și creație, jocuri de competiție între echipe, dansuri și multe altele. Înainte de a-i primi pe invitați, cele patru grupe au luat parte la un atelier cu tema „Eu și aproapele meu”, în care Maria și Sergiu au condus o discuție pentru a descoperi și înțelege cine este aproapele nostru și cum să ne manifestăm iubirea față de acesta. Concluzia atelierului a fost că fiecare om este aproapele nostru, indiferent de statul său, și că rugăciunea este esențială în a ne arăta iubirea față de aproapele. În această atmosferă de sărbătoare, tinerii participanți au schimbat impresii despre experiența acestor zile minunate, au adresat mulțumiri și au intonat poezii, cântece și rugăciuni.
Mult așteptată a fost întâlnirea cu părintele stareț Melchisedec Velnic și cu doamna inspector de Religie Daniela Ceredeev, moment ce i-a găsit pe toți pe aleea din curtea Schitului. Fiecare copil purta în mâini, drept semn de recunoștință, cu emoție, cea mai frumoasă floare din propria grădină. Chipul fiecărui copil a fost brăzdat de zâmbet, mulțumire și pace, iar bucuria a fost molipsitoare.
Serbarea care a încununat toate activitățile și trăirile din aceste zile s-a numit „Astăzi, am atins Cerul” și a avut loc în fața altarului de vară. Copiii și voluntarii au prezentat cu entuziasm momentele speciale de muzică și actorie, pentru care au primit aplauzele și aprecierile tuturor.
Întâlnirea din acest an s-a încheiat cu tradiționalul foc de tabără unde, printre cântece și dansuri, s-au oferit îmbrățișări, lacrimi și cuvinte de apreciere, fiecare așteptând cu nerăbdare ediția viitoare.
sursa. facebook Manastirea Putna