ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Supărat foc că a pierdut la alegerile din 9 iunie, edilul comunei Ulma, Petru Marocico se răzbună pe localnici. Nepoți și contrabaniști pe lista aleșilor locali

Supărat foc că nu a câștigat încă un mandat la alegerile loclae din 9 iunie, edilul comunei Ulma, Petru Marocico  se răzbună pe localnici inclusiv pe micii afaceriști. Ulma este o comună în județul Suceava, Bucovina, România, formată din satele Costileva, Lupcina, Măgura, Nisipitu și Ulma (reședința)

Până la numirea și instalarea noului primar mai sunt cateva luni așa că sătenii de voie, de nevoie  il au încă în fruntea comunității locale pe  Petru Marocico  zis Zaridon.

Edilul s-a așteptat să iasă majoritar la alegerile locale așa că înfrângerea nu i-a picat bine deloc. Mai toți  sătenii care deschid ușa primăriei sunt umiliți. Conduita edilului este de ani buni insa  sub semnul intrebarii, le vorbește pe un ton agresiv sau pe un ton de intimidare.

Primăria condusă de Petru Marocico alături de nepotul viceprimar.  Contrabandist de țigări-mana dreapta a edilulu

Edilul  il are alături de patru ani ca viceprimar pe un nepot in persoana lui Bogdan Marocico.. Același Bogdan se afla pe locul doi pe lista de consilieri locali la scrutinul electoral din 9 iunie. Pe locul 3 se  afla o nepoata, Maria Marocico iar pe locul patru Costil Vasile-un contrabandist de țigări.care deține o vilă uriașă la câțiva metri de primărie.

Nici Vasile Costil, nici soția nu au niciun loc de muncă însă imobilul pare desprins din cărțile de povești ale familiilor regale. Vasile Costil a făcut și subiectul contrabandei cu țigări instrumentate de DIICOT. Contrabandistul a rămas însă omul de încrdere a edilului Zaridon și el fost polițist de frontieră arestat pentru contrabandă cu țigări aduse ilegal din Ucraina.

 

Două mașini de contrabandă și țigări de 40.000 de lei, ridicate de polițiști  in 2013  de la Costil Vasile

,,Un tânăr implicat în afaceri cu ţigări de contrabandă a primit o lovitură grea de la poliţie, după ce a fost prins pe un drum forestier de pe raza satului Costileva, comuna Ulma.

 

Contrabandiștii de țigări suunt însă destui de mulți doar că cea condusă de Vasile Costil  ar fi devenit turnători la  oamenii legii. Și de aici se pare că și protecția e mai mare. De ce face Vasile Costil nu e străin deloc nici edilul și prietenul Petru Marocico.

S-a întâmplat vineri după-amiază, când un echipaj de poliţie l-a depistat în flagrant pe Vasile Costil, în vârstă de 28 de ani, din localitate, care ascundea mai multe cartuşe şi colete cu ţigări

Comentarii ale edilului Petru Marocico

Viceroy, aduse din Ucraina, în portbagajul unui VW Passat. Poliţiştii au găsit în maşina respectivului aproape 2.000 de pachete de ţigări, ascunse în locuri special amenajate.În urma cercetărilor, la o distanţă de aproximativ doi kilometri şi jumătate a fost identificat un alt autoturism folosit de acelaşi tânăr, un Mitsubishi Pajero, înmatriculat în străinătate, în interiorul căruia poliţiştii au găsit alte 2.000 de pachete de ţigări Viceroy.

Cele două maşini au fost indisponibilizate, ţigările de contrabandă, în valoare de aproximativ 40.000 de lei, fiind ridicate în vederea confiscării.În urma controlului corporal asupra tânărului, poliţiştii au găsit suma de 4.700 de lei, bani ce au fost luaţi de oamenii legii în vederea dispunerii unei măsuri asiguratorii.Fără maşină, fără marfă şi bani, Vasile Costil a mai primit o veste proastă, fiind încătuşat şi dus la arest, primind ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

După expirarea celor 24 de ore, tânărul a fost lăsat să plece, însă i s-a interzis să părăsească localitatea de domiciliu pe perioada cercetăril, arata Monitorul de Suceava in 2013.  Iar activitatea de contrabandă a continuat. Insa se pare că omul beneficiază și de protecție din moment ce DIICOT,  poliția de frontieră și poliția nu au mai gasit niciun cartuș deși mai tot satul știe că nu e ușă de biserică.

Și primarul Petru Marocio a avut  dosare de contrabandă la DIICOT și  care taman s-ar fi prescris.

 

Două microbuze cu peste 271.000 de pachete de ţigări, în valoare de circa 200.000 de euro

Doar in unul din dosarele de contrabandă , potrivit datelor oferite de anchetatori în decembrie 2007 cei şase oameni ai legii i-ar fi sprijinit pe contrabandişti să aducă din Ucraina pe teritoriu românesc cantităţi impresionante de ţigări, marfa fiind introdusă atât prin punctele de trecere a frontierei Ulma şi Vicov, cât şi peste frontiera verde.

Printre persoanele cercetate la vremea respectivă se număra şi unul dintre capii lumii interlope din Cernăuţi, un anume Vitaly Tsaryk.

Reprezentanţii DIICOT Suceava au precizat la acea vreme  că reţeaua număra în total 25 de persoane.

Reţeaua ar fi fost monitorizată timp de un an, în urma unei informaţii primite de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Pe fir au intrat apoi şi poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, contrabandiştii fiind urmăriţi la fiecare pas de anchetatori. În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus, cu puţin timp înaintea descinderii, prin PTF Ulma, nu mai puţin de 271.240 de pachete de ţigări, mărcile Ronson şi Saint George, în valoare de peste 8 miliarde de lei vechi.

Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol.

375.000 euro  dați pe un imobil care valora 40.0

Suspecta este și cumpărarea unei clădiri cu 375.000 de euro de la fosta Cooperație Meșteșugărească tot de apropiatul lui Zaridon deși licitatia a inceput de la 40.000 de euro. De unde atâta bănet. Dar chiar s-a putut…pe hârtie ar fi apărut ceva interpuși.

Mașini de teren fără număr în comuna Ulma. Unele par abanodnate în pădure sau pe malul apei

Sătenii spun că gruparea contrabandei cu țigări este în continuare activă, altfel cum s-ar ridica un bloc cu patru etaje în centrul comunei de un traficant de țigări.  Cum s-ar opri energia electrică în toata comuna noaptea. ,, Trec pe aici peste deal. Noaptea mișună contrandiștii inclusiv cu mașinile. Păi sunt în legătură altfel cum cară țigările?,, ne spune un sătean sub protecția anonimatului.
Comuna Ulma este plină de mașini de teren cu numere de înatriculare străine și unele par puse doar de formă. Și pădurea de lângă frontiera este plina de asini care par a fi  abandonate.  În realitate sunt folosite la contrabanda cu țigări. Marfa este coborata la autoturismele de teren și apoi transportata la intermediar sau la un destinatar final.
Răzbunarea edilului pe localnici

Edilul Petru Marocico ar fi încercat inainte de alegerile locale din 9 iunie să cumpere săteni pentru voturi cu 50 de euro. Unii însă i-au refuzat valuta.  Faptul că lui Petru Marocico ii lipseau vreo 20 de voturi pentru a câștiga un nou mandat nu i-a picat bine  devenit furios chiar și pe cei care i-ar fi pus ștampila VOTAT pe buletinul de vot.

Localnicii susțin că edilul le-a transmis că drumul către Costileva dinspre Tinosu unde s-ar fi pus tubuiri de adminsitrația locală urmează a fi scoase. La Lupcina, unde candidatul AUR la funcția de primar avea o rulota cu terasă a fost de asemeni  ținta răzbunării edilului. Drumul către Costileva de jos unde este schitul și familia Zvarici a fost închis.. De furia edilului nu a scăpat nici cei din piața care dețin căsuțe din lemn. Alba-neagra cu branșarea la energia electrică a unor tarabe este pe mana lui Petru Marocio.

,, Dacă îi dăm bună ziua, ne spune < du-te în p–a mătii!” că nu mai votat>,, ne spune un localnic.

Edilul însă a avut grijă ca averea sa să se rotunjească. Deține suprafețe importante de pădure și terenuri. Spre faza finală se află și o pensiune.

  Ulma –satul pentru care UE nu a adus nimic
În nordul țării,la granița cu Ucraina intrarea României în UE nu a adus nicio schimbare. Nici aderarea la Spațiul Schengen nu îi face pe localnici să zîmbească mai ales că  pe zi ce trece sărăcia se adîncește. În comuna suceveană Ulma, peste 95 la sută din localnici sunt de etnie ucraineană. Multi dintre ei au ajuns aici ca refugiați iar după ce a fost trasată granița s-au trezit că nu se mai întoarce acasă. Satul a ajuns cunoscut în județ și în țară din cauza contrabandei cu țigări despre care localnicii se tem să vorbească. Chiar și primarul comunei Ulma, Petru Marocico , de  40  ani, a fost arestat in două rînduri ,2007,2011 pentru contrabanda cu țigări iar în dimineața zilei de 21 mai 2015,a fost reținut pentru a treia oară în contrabanda cu țigări ,fiind pus sub control judiciar. .
Casa edilului,fost polițist de frontieră , este situată la granița cu Ucraina  și este una de lux dacă ne uităm la celelalte case din sat.DJ 209 G care face legătura cu Ucraiana nu a mai văzut niciodată  iar praful se ridică pe drum ori de cîte ori trece o căruță sau o mașină.
 Eba și  Ioana Băsescu au  vizitat comuna dar  în situații total  diferite
 
Cele două fiice ale fostului  președinte Traian Băsescu , Eba și Ioana Băsescu  au vizitat comuna Ulma dar in situații total difeerite însă ambele au avut parte de peripeții.
Eba  a venit, 5 august 2008 , cu un convoi de ajutoare umanitare pentru sinistraţii din comuna Ulma după inundațiile care au făcut prăpăd.  Ea a fost însoţită atunci de europarlamentarul Monica Iacob Ridzi şi de echipa PD-L Suceava, cu preşedintele Gheorghe Flutur şi secretarul general adjunct de la acea vreme a PDL, Ioan Bălan. Eba a plecat spre Nisipitu cu convoiul de ajutoare, după ce drumul spre Nisipitu-Ulma a fost redat circulaţiei cu câteva ore înainte de venirea ei.
Această arteră rutieră a fost ruptă de viituri, iar comunitatea de acolo a fost izolată vreme de 11 zile. Echipele de muncitori au lucrat în permanenţă, au cărat piatră şi au nivelat terenul pentru a crea o cale de acces spre comuna Ulma.La Nisipitu, delegaţia PD-L a ajuns atunci  cu maşini de teren, în fruntea camioanelor cu ajutoare. Iniţial, antemergatorii au greşit drumul şi toată lumea a ajuns la frontiera cu Ucraina.Oprite de barieră, Elena Băsescu şi Monica Iacob Ridzi au coborât din jeep, s-au îndreptat spre ultima casă de pe teritoriul românesc şi au rugat familia care locuieşte acolo să le permită să meargă la toaletă.
 
 Ioana Băsescu oprită în trafic de polițiștii de frontieră
 
  Ioana Băsescu a fost oprită în trafic de polițiștii de frontieră pentru că se afla cu mașina în mod suspect la frontieră.  Fiica lui Traian Băsescu şi-a petrecut  la sfîrșitul lunii ianuarie 2009 un weekend in apropierea graniţei cu Ucraina. Poliţiştii de frontieră au considerat că Range Rover-ul in care se aflau fata cea mare a preşedintelui României şi iubitul acesteia de atunci, Giovanni Francesco, este o “maşină suspectă” pentru acele drumuri de munte şi au oprit-o pentru verificări. În rest satul Ulma este un sătuc uitat de restul țării. Preotul comunei îi îndeamnă pe localnici să nu ducă lemnul din pădurile proprietate la alte firme ci să le aducă la gaterul lui.