BREAKING NEWSJUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Suceveanul Alexandru Caliniuc, cel care a ucis-o pe Sofie Muylle, extrădat în România. Avea o relație cu un criminal in închisoarea din Belgia

Alexandru Caliniuc, din Salcea, județul Suceava,  cel care a ucis-o pe Sofie Muylle pe plaja din Knokke, în ianuarie 2017, a fost transferat luni într-o închisoare din țara natală, relatează cotidianul belgian de limbă franceză 7sur7. Condamnat în 2021 la 25 de ani de închisoare, tânărul de 29 de ani își va ispăși, așadar, restul pedepsei în România. Împotriva voinței sale, după ce stabilise o relație romantică cu un alt deținut al închisorii din Bruges.

Tanara ucisa

Reamintim că trupul lui Sofie Muylle, în vârstă de 27 de ani la momentul respectiv, a fost găsit duminică, 22 ianuarie 2017, la ora 12.19, pe plaja din Knokke, sub o terasă de pe faleză. Concluziile inițiale ale medicului legist au indicat că victima a fost ucisă violent în timpul nopții. Cu câteva ore mai devreme, prietenul ei declarase poliției că aceasta dispăruse brusc în timpul unei ieșiri în oraș. Caliniuc a ucis-o pe Sofie Muylle în ianuarie 2017 la Knokke.

Ucigașul Sofie Muylle a fost transferat într-o închisoare din România împotriva voinței sale: „A fost într-o relație cu un alt deținut”

Alexandru Caliniuc, românul care a ucis-o pe Sofie Muylle pe plaja din Knokke în ianuarie 2017, a fost transferat luni într-o închisoare din țara natală, relatează Het Laatste Nieuws. Condamnat în 2021 de Curtea de Atribuire a Flandrei de Vest la 25 de ani de închisoare, tânărul de 29 de ani își va ispăși, așadar, restul pedepsei intr-o inchisoare din România.  Împotriva voinței sale, el care stabilise o relație romantică cu un alt deținut al închisorii din Bruges.  Primele concluzii ale medicului legist au indicat că victima a fost ucisă violent în timpul nopții. Cu câteva ore mai devreme, iubitul ei le spusese poliției că ea a dispărut brusc în timpul unei ieșiri.

Iubire în detenție, cu un bărbat cu 33 de ani mai în vârstă

În mai 2021, tânărul român, care a negat mereu faptele, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către Curtea de Arbitraj din Flandra de Vest. Arestat în România, Alexandru Caliniuc ar fi putut fi extrădat în Belgia cu condiția să-și ispășească pedeapsa în țara de origine. Cu toate acestea, la doi ani de la condamnare, el era încă reținut la Bruges. Până luni, când a fost trimis înapoi cu avionul în țara sa.

Alexandru Caliniuc a contestat extrădarea acestuia. În special din cauza condițiilor mai dificile de detenție din țara sa, dar și, potrivit HLN, pentru că a avut o relație romantică cu un alt deținut din închisoarea Bruges. Rodolfo Contreiras Santos, care este cu 33 de ani mai în vârstă decât Alexandru Caliniuc, ispășește el însuși o pedeapsă de mai mulți ani de închisoare pentru crimă. În 2012, brazilianul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea fostei sale soții Marie Paule Mees, în vârstă de 62 de ani, la Ostende. A ucis-o cu trei înjunghiuri în Ajunul Crăciunului 2008. Apoi a dat foc apartamentului.

„Erau încă un cuplu”

standaard.be

Cei doi bărbați s-au întâlnit cu câteva luni înainte de începerea procesului de judecată privind uciderea lui Sofie Muylle. În martie 2021, deținuții i-au surprins făcând sex în timp ce se plimbau prin închisoarea din Bruges. Conducerea a fost de acord ca ei să împartă o celulă, până când gardienii i-au surprins făcând sex în timpul apelului nominal. Brazilianul a fost apoi transferat într-o altă aripă a închisorii din Bruges. Această separare fizică, însă, nu a dus la sfârșitul relației lor. Chiar dacă Contreiras i s-a permis uneori să iasă din închisoare, el a rămas loial lui Caliniuc. „Cei doi erau încă într-o relație”, confirmă lui HLN Mathieu Langerock, avocatul românului. 

În timpul procesului său, Alexandru Caliniuc a scăpat de închisoare pe viață și ar putea, ținând cont de anii petrecuți în arest preventiv, să poată cere eliberarea anticipată atunci când a ispășit trei sferturi din pedeapsă, în conformitate cu legislația română. Românul ar putea fi așadar liber în zece ani. Atunci va împlini 40 de ani,relatează cotidianul belgian de limbă franceză 7sur7.