administratieBREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Suceava, județ pilot în urma analizei de risc: Supravegherea video a drumurilor forestiere, în consultare publică

Un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind supravegherea video a drumurilor forestiere este în consultare publică, anunță Ministerul Mediului.

Supravegherea video a transporturilor de lemn s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri pentru securizarea fondului forestier și combaterea tăierilor ilegale. Într-o primă etapă ne propunem să extindem capacitatea de monitorizare cu 50 de puncte suplimentare la cele 350 locații pe care le-am stabilit deja în cadrul proiectului finanțat prin PNRR.

Aceste locații trebuie să fie puncte obligatorii de trecere pentru transporturile de lemn ce ies din bazinete cu volume exploatabile mari. Specificațiile tehnice ale acestor camere trebuie să fie compatibile cu cele achiziționate prin PNRR pentru ca la final să poată fi integrate în SUMAL3.0.

Sunt optimist constatând că dezvoltăm unelte noi și lărgim paleta de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale pentru că nu există un panaceu pentru acest fenomen. Astfel, ne dorim să creăm un mediu de business care să îi încurajeze pe cei ce respectă regulile și să le arate celorlalți că nu mai există altă cale. Încă o dată vreau să subliniez că pădurile României sunt ale României și ale românilor, și așa trebuie să rămână!” – a precizat ministrul Mircea Fechet.

Cele 50 de locații vor fi concentrate în 5 județe pilot care au rezultat în urma analizei de risc: Argeș, Bacău, Maramureș, Neamț și Suceava. Punctele vor fi propuse de Romsilva, fiind avizate de Gărzile Forestiere și de către structurile teritoriale ale Poliției Române.

Conectarea la sistemul național se va realiza prin fibră optică sau conexiune de date mobile, iar imaginile și alertele generate vor fi accesate de Jandarmeria Română prin dispeceratele regionale de la Gărzile Forestiere.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost elaborat pentru a pune în aplicare prevederile Legii nr. 257/2023 privind modificarea și completarea unor acte normative pentru instituirea unor măsuri specifice în vederea asigurării integrității fondului forestier.

Proiectul poate fi consultat aici – click.

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a proiectului de act normativ, persoane de contact din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Dănuț Iacob, email: danut.iacob@mmediu.ro și Gabriel Oltean, email: gabriel.oltean@mmediu.ro.