ACTUALITATEECONOMICULTIMA ORĂ

Suceava: Investiție de 40 de milioane de euro: cel mai mare parc fotovoltaic din județ va fi la Forăști

Cel mai mare parc fotovoltaic din județul nostru nu va fi nici la Berchișești – cel pe care ACET SA Suceava se pregătește să îl inaugureze la finalul acestei luni – și foarte probabil nici la una din celulele fostei halde de zgură de la CET, unde Primăria Suceava este într-n stadiu avansat al documentației. Cel puțin din punct de vedere al sumei estimate și al suprafeței avute în vedere cea mai mare investiție de acest gen este preconizată a se realiza nu departe de Fălticeni, mai exact pe raza comunei Forăști, în satul Antoceni. 

Perioada de implementare propusă de firma constănțeană PRIME SOL ENERGY SRL este 2025 – 2030 iar în ce privește valoarea estimată la acest nivel este de 40 milioane de euro. Prin proiect se propune realizarea unui parc fotovoltaic, pe o suprafață de 786.500 mp, pe cele peste 78 de hectare care vor fi destinate acestui mare proiect pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile urmând a fi amplaste circa 131.648 panouri fotovoltaice cu o putere de cca 595 W fiecare, în total o putere instalată de circa 81,62 MWdc.

Sursele regenerabile dețin un potential energetic important și oferă disponibilități nelimitate de utilizare pe plan local și național. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizează pe baza a trei premise importante conferite de acestea, și anume, accesibilitate, disponibilitate și acceptabilitate. În aceste condiții, scopul investiției este de a valorifica potențialul solar al județului cu consecințe benefice asupra mediului prin înlocuirea energiei electrice produse în instalații termoenergetice cu energie produsă din surse regenerabile. Sursele regenerabile de energie asigură creșterea siguranței în alimentarea cu energie și limitarea importului de resurse energetice, în condițiile unei dezvoltări economice durabile. Aceste cerințe se realizează în context național, prin implementarea unor politici de conservarea energiei, creșterea eficienței energetice și valorificarea superioară a surselor regenerabile. Valorificarea surselor regenerabile de energie, în condiții concurențiale pe piața de energie, devine oportună prin adoptarea și punerea în practică a unor politici și instrumente specifice sau emiterea de „certificate verzi” sau „certificate ecologice”. De altfel, proiectul propus este conceput în concordanță cu doua obiective majore la nivel european și național, primul fiind nevoia urgentă de investiții în domeniul energetic pentru a diminua dependența energetică de import, înlocuirea combustibililor fosili, a căror epuizare va fi iminenta in condițiile ritmului actual de consum si, de asemenea, pentru combaterea schimbărilor climatice care devin o problema tot mai acută a societății actuale. În schimb, al doilea este legat de dezvoltarea durabilă a regiunii, fapt care va diminua pericolul pierderii de rezidenți și de locuri de munca în viitorul apropiat.