administratieULTIMA ORĂ

Subsecretarul de stat de la Fonduri Europene, Doina Iacoban pe făraș din Guvernul condus de Marcel Ciolacu?

Subsecretarul de stat de la Fonduri Europene, Doina Iacoban pe făraș din Guvernul condus de Marcel Ciolacu? Potrivit unor surse, Doina Iacoban ar urma să plece din Guvern, motive invocate chiar de către domnia sa  apropiaților săi, ar fi ,,  că nu s-ar înțelege cu cei din PSD,,.

Doina Iacoban este femeie de afaceri, fiind numită subsecretar de stat din partea PNL dar pe formațiunea minorității poloneze.

Potrivit declarațiilor de avere postate pe site-ul ministerului,   subsecretarul de stat are achiziționate mai multe terenuri  terenuri și a  obținut alături de soțul său, ca dividente  sume uriașe din contractele firmei de consultanță Regional Consulting pe care o controlează  cu statul. Nici cu conturile în bancă nu stă rău.

Dividende de sute de mii de euro

La  începutul mandatului său, în iunie 2022, Doina Iacoban a fost prezentată de către presă drept o specialistă în atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană. Cu
o experiență de aproximativ 20 de ani în domeniu, aceasta a fost numită subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Decizia de numire a fost semnată de premierul României, Nicolae Ciucă, nimeni altul decât liderul național PNL. Doar că la acea vreme, nimeni nu a specificat că Doina Iacoban ocupă funcția în
Guvern ca urmare a apartenenței la un partid.
În schimb, Doina Iacoban a raportat în declarația de avere depusă în 2022 (n.r. – imediat după numirea ca subsecretar de stat) că a încasat în ultimul an fiscal, împreună cu soțul ei, de la firma Regional Consulting SRL
Suceava și de la o altă societate de consultanță, Euro-Audit SRL Suceava, dividende în valoare de 4.370.000 de lei, adică peste 800.000 de euro. Însă, în declarația de avere din 2023, sumele au scăzut brusc, iar Doina Iacoban nu mai apare ca beneficiar de dividende, ci doar soțul său, Ioan Iacoban, cu suma de 950.000 de lei, arata si Monitorul de Botoșani într-un articol în care jurnaliștii arată că firma Regional Consulting are încheiate trei contracte cu două primării conduse de primari libe

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2023/06/a860d0bf618ea83bed6759956f8b18b8.pdf

 

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/312aa845fb6c5e808fa30fb03f32be78.pdf

Societatea de care Doina Iacoban de dezice presei, a avut și are încheiate contracte de consultanță cu primării din județ și din alte județe.

Regional Consulting a făcut consultanță și proiectelor pe fonduri europene ale mănăstirilor din județ.

https://www.listafirme.ro/regional-consulting-srl-14273957/

Ceea ce surprinde este că Doina Iacoban încearcă printr-un drept la replică trimis la stiridinbucovina.ro că arate că este basma curată că ajungând în fruntea ministerului amintit mai sus  nu mai are nicio legătură cu firmele in special cu Regional Consulting.  Și nici cu Gal Sucevița-Putna acolo unde după ce domnia sa a fost numită subsecretar de stat l-a lăsat pe soțul său pe funcție.

 

Numai în luna septembrie 2023, Regional Consulting , firmă de care se dezice subsecretarul de stat, are încheiate 14 contracte pentru consultanță cu primării, unele chiar finanțate prin PNRR.

Vezi contracte încheiate pe SICAP de Regional Consulting:

https://sicap.ai/achizitii/firma/21529

 

Ce ridică un mare semn de întrebare este de ce doamna Iacoban și-a trimis un drept la replicăla stiriidinbucovian.ro printr-un avocat angajat. Ce are de ascuns doamna Iacoban  în condițiile în care informațiile publice din declarațiile de avere, contractele cu primăriile sunt publice și din documentele oficiale publicate.

Domnia sa crede că poate opri publicarea unor informații despre avere, contracte de către mass media?  Și pe Gal Sucevița-Putna sunt multe semne de intrebare în privința contractelor.