SĂNĂTATE

Studiul arată că dieta DASH reduce riscul de declin cognitiv la femei

Un nou studiu a stabilit o legătură între o dietă sănătoasă pentru inimă și un risc mai mic de declin cognitiv în rândul femeilor de peste 40 de ani.

Studiul a constatat că, cu cât aceste femei respectau mai mult dieta DASH – prescurtarea de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii) – cu atât mai puțin risc aveau să se confrunte cu aceste probleme.

Studiul a fost raportat în Alzheimer’s & Dementia.

Dieta DASH se bazează pe fructe, legume și proteine slabe, limitând în același timp carnea roșie, sarea, zaharurile adăugate și grăsimile. Aceasta a fost concepută pentru a reduce tensiunea arterială ridicată.

De asemenea, s-a demonstrat că dieta reduce riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral, potrivit Healthline.

Cercetarea s-a bazat pe date de la peste 5.000 de femei care au făcut parte din cele 14.000 de femei din cadrul New York University Health Study. Vârsta medie a acestora la intrarea în program a fost de 46,3 ani.

Informațiile despre dietele lor au fost comparate cu cât de mult urmau dieta DASH. După aproximativ 30 de ani, femeile au fost rugate să împărtășească orice problemă cognitivă, cercetătorii punându-le întrebări care dezvăluie o ușoară deteriorare cognitivă ce poate duce la demență.

O treime dintre participante au spus că au avut mai mult de unul dintre cele șase tipuri de probleme cognitive despre care au fost întrebate. Însă cele care au respectat cel mai strict regimul DASH au avut un risc cu 17% mai mic de a raporta mai multe afecțiuni.

Dietele sănătoase pentru inimă, cum ar fi dieta DASH, sunt bogate în nutrienți care se găsesc în legume, fructe, leguminoase, nuci și semințe, a declarat Kelsey Costa, dietetician înregistrat pentru National Coalition on Healthcare.

„Aceste componente posedă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, reducând potențial stresul oxidativ al creierului, promovând în același timp neurogeneza (formarea de celule nervoase) și conectivitatea neuronală, contribuind la sănătatea și funcționalitatea generală a creierului nostru”, a spus ea.

Dieta DASH reduce, de asemenea, tensiunea arterială ridicată, care este un factor de risc pentru declinul cognitiv, a precizat ea.

Sursa: www.webmd.com