Theodor Stolojan, fost premier al României și economist la Banca Mondială, a declarat că ne trebuie 30 de miliarde de lei ca să reducem deficitul bugetar de la 9% la 7% în acest an. El a precizat că politicienii sunt principalii vinovați de faptul că am ajuns să avem un deficit atât de mare și a insistat că e absolut obligatoriu să fie reduse cheltuielile statului.
Stolojan: România va trebui să ia niște măsuri drastice
„În momentul în care politicienii nu vor să înțeleagă această realitate, piețele financiare îi vor izbi în față, în sensul că a doua zi, România va trebui să ia niște măsuri drastice, fără să mai întrebe pe nu știu care din nu știu ce instituție și așa mai departe. Vom trece efectiv la limita de supraviețuire. Asta trebuie să înțeleagă toți politicienii români care se duc la negocieri cu fel de fel de linii roșii. Nu e cazul acum de linii roșii, acum e cazul să găsim acele 30 de miliarde”, a declarat Theodor Stolojan, pentru Digi24.
Stolojan: Trebuie reduse cheltuielile statului
Acesta a invocat apoi printre soluții reducerea cheltuielilor statului. Dar acest lucru trebuie să se facă pornind de la o strategie, altfel poate duce la o nouă risipă de bani: „Trebuie să eliminăm cheltuielile nejustificate, neproductive din tot ce înseamnă sectoare publice, sănătate, educație, armată, poliție etc. Ce înseamnă cheltuieli neproductive? Noi am infectat tot sistemul bugetar, e infectat peste tot. (…) A reduce cheltuielile fără să ai o strategie, conduce, de fapt, la risipă”.
Stolojan, despre salariile de la stat
Fostul premier a mai declarat la Digi24 că „clasa politică poartă aici răspunderea principală de cum am infectat sistemul”: „Am creat niște salarii obscene și alte drepturi obscene comparativ cu ceea ce e venitul mediu în România. Și discutăm nu numai de justiție, care ați văzut că a dat și o decizie constituțională (…) Tot ce înseamnă instituții ale statului sau care exercită în numele statului autorități, cum ar fi, de exemplu, toate instituțiile care supraveghează piețele financiare, care supraveghează piața de energie, au căpătat dreptul să stabilească ei salariile și le-au stabilit într-un mod obscen”.
„Am ajuns ca în România, unde avem la ora actuală un salariu mediu de 1100 de euro, acești oameni își pun salarii de câte 17.000, de câte 20.000 euro și, de exemplu, dacă îi întrebați pe cei din companiile cu capital de stat îți explică cum ei n-au competiție pe piață, fie că discutăm de Transgaz, Transelectrica, Romgaz, instituțiile care supraveghează piețele financiare au sărit, cum se zice, calul. (…) Acest lucru trebuie corectat, indiferent de argumente. (…)
Corect știți ce ar fi? Dacă am vrea să menținem cota unică, ar trebui să luăm o măsură de a diminua toate aceste salarii din sectorul public la un nivel rezonabil. Dacă salariul mediu în România este la ora actuală 1.100 euro, orice alt salariu în sectorul public nu poate depăși, să zicem, patru sau cinci”, a mai declarat Theodor Stolojan, pentru Digi24.