Cei peste 100 de bătrâni cu dizabilităţi din cele trei centre private de lângă Bucureşti erau trataţi exact ca într-un lagăr de exterminare. O arată stenogramele din ancheta procurorilor. Bolnavii erau bătuţi, ameninţaţi şi înfometaţi. Iar în acest timp, patronii azilurilor se îmbogăţeau de pe urma lor. Le încasau pensiile şi ajutoarele, dar primeau bani şi de la stat. Mai grav e că în anumite instituţii se ştia de orori, dar inspectorii s-au mulţumit să dea câte o amendă. Toate aceste situații care par subiectul unui film horror s-au întâmplat la trei azile ale „groazei”, aflate la mică distanță de București, în Voluntari și Afumați. În centrele ale căror nume te duc cu gândul către bunătate, grijă și smerenie – „Casa Cora”, „Armonia” şi Centrul „Sfântul Gabriel cel Viteaz” – erau peste 100 de persoane, ţinute în condiţii greu de imaginat și de acceptat.
Stenograme noi din căminele groazei: Torturi de neimaginat, la Ilfov. Oamenii erau schimbați de scutece o dată la 9 zile, iar atunci când primeau lături pe post de mâncare, angajații se asigurau că sunt și iuți, ca să îi vadă cum suferă, potrivit unui post TV.
Procurorii îi contrazic declaraţiile şi vorbesc de abuzuri cumplite. Asistenta medicală ar fi lovit mai multe persoane din centru și le-ar fi amenințat cu administrarea de sedative puternice. Tot ea, spun anchetatorii, ar fi terorizat bolnavii.
STENOGRAME noi din căminele groazei: Torturi de neimaginat au avut loc la Ilfov.
Asistentă medicală: Te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat? Te injectez și nu te mai ridici o săptămâna din pat! Te bat de te căpiez, ai înțeles?
Bolnav: Da, am înțeles!
Îngrijitor: I-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu.
Îngrijitoare: Măi, i-a dat, i-a dat la c**, i-a dat cu aia de inox! E neagră toată! A bătut-o de a rupt-o, jos, la subsol.
Infirmieră: Aseară, din ordinul lu’ șefa, am băgat-o pe bătrână în camera aia goală, de la subsol.
Îngrijitoare: A stat acolo toată noaptea?
Infirmieră: Da. Da, da. Dar, i-am dat și două pastile. Și a zis s-o lăsăm acolo până miercuri, când vine ea.
….
Operator 112: Da?
Asistent medical generalist: Avem o urgență! O urgență maximă! Avem un beneficiar care vrea să se sinucidă, vrea să se omoare.
…
Angajată: „Am uitat să-ţi zic că la Martin. Și-a scos cearșaful de protecție de pe saltea. Trebuie pus înapoi!”
Godei Daniel: „Ăla cred că trebuie strâns de gât, mai repede!”
Angajată: Cu cearșaful, eventual… (râde)
Procurorii vorbesc de două reţele infracţionale, în care fiecare membru avea un rol bine conturat. Prima dintre ele era condusă de Ştefan Godei. Acesta a deschis un azil în Voluntari, condus de fratele său, un asistent social şi un angajat de la D.G.A.S.P.C. Ilfov. În eşalonul secund erau oameni de încredere – un psiholog, un asistent social şi un alt angajat de la Direcţia de Asistenţă Socială Ilfov. Îngrijitorii şi asistenţii medicali, care lucrau direct cu pacienţii, erau şi cei care îi loveau şi îi umileau.Liderii celor două grupări au înfiinţat centrele cu un scop clar, spun procurorii. Să obțină bani prin decontarea unor servicii fictive precum cazare, masă, îngrijire, servicii medicale, recuperare sau reintegrare socială. Li se direcţionau preferenţial beneficiari, pe urma cărora statul deconta bani. Sumele veneau de la D.G.A.S.P.C. Ilfov şi D.G.A.S.P.C. Sector 3. Anchetatorii au calculat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. Tot în conturile liderilor ajungeau şi pensiile bătrânilor, ajutoarele sociale, cele de handicap şi alte sume pe care indizii le cereau de la aparţinători, cu scopul fals de a le îngriji rudele.
Şefii lor ştiau de abuzurile la care erau supuşi bătrânii
Godei Daniel: Pune, mă, și ia-ți tratamentul, că dacă vin eu la tine, îl iei și forțat.
Bolnav: Dumneavoastră nu sunteți domnul doctor ca să puteți vorbi!
Godei Daniel: Eu sunt și doctor, sunt și Dumnezeul tău, sunt și cine vrei tu, dacă mă iei la mișto!
A doua grupare funcţiona asemănător. Cristina Maria Dumitra şi soţul acesteia, un fost poliţist, coordonau afacerea. Mâna dreaptă, era o prietenă apropiată. Rude şi personaje din cercul extrem de restrâns lucrau în cele două centre din Voluntari şi Afumaţi. Bătrânii care ajungeau aici rămâneau nesplălaţi chiar şi o lună, erau înfometaţi şi nu primeau la timp tratamentul.
Dumitra Cristina Maria: Ne-am trezit acuma că avem pacienți de două luni de zile nefăcut injecții.
Doamna Alexandra: Ok şi spălarea la opt zile ? Cum vine asta?
Dumitra Ovidiu: Ei, nu-i adevărat!
Doamna Alexandra: Ba este foarte adevărat, Ovidiu pentru că infirmierele tale mi-au confirmat.
Puţinele rude sau prieteni care mai treceau să îi vadă pe cei internaţi erau şocaţi.
Familia unui pacient: Au găsit-o pe bunica imobilizată în pat, cu ceva din lemn pus pe pat, ca să nu se dea jos din pat, dar se vedea că îi dădusereă ceva. Toţi se vedea că sunt sedaţi, drogaţi. Cand s-a apropiat prietena mea de ea, s-a speriat! M-a sunat pe cameră şi mi-a zis „Ceva nu e în regulă, respiră foarte greu. Îmi e frică că moare! M-a tras de mâini şi nu mă lasă să plec.” Toţi erau sedaţi!
Dezvăluiri șocante despre căminele groazei. Premierul spune că funcționarii publici au schimbat pozele din aziluri cu unele din hoteluri, astfel încât acestea să primească avizele necesare. Marcel Ciolacu cere controale dure în căminele din toată țara, dar și demiterea tuturor celor responsabili. Vorbim de funcționarii implicați în dosar, dar și de șefii instituțiilor responsabile.
Mai mult, premierul a convocat un grup de lucru în acest weekend cu ministrul de Interne, al Muncii și cel al Justiției. Între timp, continuă ancheta în cazul căminelor din Ilfov. Deși problemele sunt vechi și știute de mai multe instituții ale statului, azilurile au fost închise abia acum.
Viermi în rana netratată a unei bătrâne
De asemenea, cadrele medicale au relatat că pacienţii erau bătuţi, iar o femeie avea o rană gravă la mână.
”Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roşie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o şi a ieşit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut nişte poze mai concludente…”, i-a relatat asistenta managerului.
Patru inculpaţi în acest dosar au fost arestaţi preventiv, 11 sunt în arest la domiciliu, pentru 6 a fost decisă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar 3 inculpaţi sunt în stare de libertate. DIICOT a depus contestaţii în cazurile în care au fost dispuse alte măsuri decât cea a arestului preventiv
98 de persoane au fost preluate de la cele trei centre din Voluntari în care au avut loc percheziţii.