POLITIC

StaN: Luând în considerare acest cadru al realității, dramatic schimbate în momentul de față, PSD susține categoric renegocierea PNRR

În contextul războiului ruso-ucrainean, PSD este determinat să protejeze populația și economia României de creșterea uriașă a prețurilor la energie și de crizele economico-sociale generate de această situație. Ținând cont de conjunctura în care ne aflăm, subliniem faptul că suntem solidari cu poporul ucrainean  și ne implicăm să-i ajutăm cât de mult putem pe refugiați, din toate punctele de vedere, însă considerăm că mai presus de toți și de toate trebuie să primeze protejarea nivelului de trai, a siguranței și a predictibilității social-economice pentru români.

Drept urmare, soluțiile PSD pentru a face mai suportabile facturile au fost preluate atât în pachetul care se aplică în prezent cât și în cel pe care guvernul și premierul au asumat că o să-l promoveze, cu aplicare de la 1 Aprilie. În acest sens, PSD îi transmite președintelui PNL că trebuie să-i solicite colegului său de partid care conduce Ministerul Energiei să prezinte urgent proiectul de ordonanță de urgență privind stoparea creșterii prețurilor din piața de energie din România. Adoptarea acestui act normativ este esențială pentru consolidarea economiei naționale.

De asemenea, miniștrii PSD pun la punct un plan de acțiune care să mobilizeze toate resursele de finanțare europeană posibile la ora actuală, inclusiv solicitări suplimentare de sprijin financiar. Înțelegem că România este în prima linia a consecințelor războiului, drept urmare este deplin solidară cu sancțiunile UE, ale Statelor Unite și ale întregii comunități internaționale împotriva Federației Ruse și solicită, în acest context, nu doar să ofere, ci și să primească sprijin internațional, financiar, economic, militar pentru a putea face față cu brio sarcinilor care îi revin din postura în care se află.

În consecință, luând în considerare acest cadru al realității, dramatic schimbate în momentul de față, PSD susține categoric renegocierea PNRR. Diferența față de momentul asumării angajamentelor pe acest program de finanțare este dată de războiul de la granița țării noastre, de valul de refugiați căruia trebuie să-i facem față, de escaladarea crizei energetice cu efecte grave asupra economiei, agriculturii și în privința suportabilității sociale. Având în vedere noua realitate cu care ne confruntăm, avem obligația de a găsi cele mai bune soluții împreună cu partenerii noștri, pentru ca românii și România să fie în siguranță din toate punctele de vedere, indeosebi sub aspect economic.

Senator, Ioan Stan