POLITICULTIMA ORĂ

Stan: Guvernele de dreapta care s-au succedat la conducerea țării după 2019 sunt responsabile pentru derapajele care întârzie aderarea României la euro

Din păcate, guvernele de dreapta care s-au succedat la conducerea țării după 2019 sunt responsabile pentru derapajele care întârzie aderarea României la euro. Au reușit în doi ani să compromită și criteriile care deja fuseseră îndeplinite. De altfel,  PSD lăsase totul pregătit, inclusiv o comisie națională dedicată trecerii la moneda euro și un plan național în acest sens. Acum guvernarea din care și PSD face parte inevitabil trebuie să-și asume un nou termen, respectiv 2027-2028.

Menționăm că există o serie de criterii pentru aderarea la euro care sunt prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și se referă la prețuri stabile (inflația nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate); finanțe publice solide și sustenabile (deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB), un curs de schimb stabil și nu în ultimul rând, rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Cât timp am guvernat noi, am reusit să atingem majoritatea criteriilor respective, doar că guvernările Orban și Cîțu au compromis și obiectivele care deja fuseseră atinse. Practic,  prin liberalizarea pieței energiei au dezlănțuit inflația, care este estimată la peste 10% la sfârșitul acestui an.  De asemenea, deficitul bugetar s-a adâncit dramatic, la aproape 7% la finalul anului trecut și,  urmare a împrumuturilor masive luate la dobânzi crescute, datoria publică a crescut vertiginos de la 34% la 50%, pondere în PIB.

Asta ca să nu mai discutăm despre Guvernul Cîțu care a scos oficial aderarea la moneda euro din lista de priorități a guvernării sale. Acum, cu cinismul și tupeul deja consacrate, domnul Cîțu dă așa zise „lecții” despre ce ar fi trebuit făcut. A mai pierdut o bună ocazie să tacă!

Cu toate acestea, PSD-ul se angajează să rezolve și această problemă acordând o atenție deosebită aderării României la zona euro, înțelegâng că locul nostru este alături de celelalte state ale UE care beneficiază de avantajele monedei unice europene.

 

Senator, Ioan Stan