Așa cum s-a angajat, Premierul Ciolacu colaborează cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale pentru a stabili împreună măsurile de reducere ale prețurilor la alimente. De ambele părți există dorința de a se ajunge, printr-un efort comun, la un compromis care să conducă la scăderea consistentă a prețurilor la alimentele esențiale, în favoarea cetățenilor.
Punând pe primul loc românii, actualul Guvern are în vedere o acțiune desfăşurată pe trei planuri pentru a combate creșterea prețurilor la alimente:
1) Scăderea costurilor LA FERMIERI;
2) Creșterea capacității interne de PROCESARE;
3) Combaterea speculei sau a profiturilor excesive pe LANȚUL COMERCIAL.
În acest sens, Guvernul Ciolacu a pregătit deja actul normativ pentru cea de-a treia componentă, respectiv acțiunea la nivelul lanțului comercial, unde prețurile de la raft ajung acum să fie mai mult decât duble față de costul de producție. Decizia se va lua în parteneriat cu asociațiile comercianților.
Ordonanța de urgență va interveni în două zone:
- A) Se va limita adaosul comercial pe tot lanțul de la producător la raftul din magazin;
- B) Se vor suspenda pe o perioadă limitată taxele impuse producătorilor români de către marii retaileri.
După cum ştim, în prezent multe dintre alimentele de bază ajung să se vândă cu un preț mai mult decât dublu față de costul de producție. Astfel, un produs care e fabricat cu 10 lei ajunge să se vândă pe raft cu 22 de lei. Motivul pentru care se ajunge la această sumă se datorează felului în care se compune în prezent preţul produsului respectiv. Astfel avem 10 lei costul de producție, 2 lei adaosul comercial al producătorului, 2,4 lei taxele impuse producătorului de către retailer, 5,76 lei adaosul comercial al retailerului şi 1,81 TVA, reieşind un cost final la raft de aprox. 22 de lei.
În urma Ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ciolacu se va limita adaosul comercial pe tot lanţul şi se vor suspenda taxele impuse de retailer producătorului, obţinându-se prin aceasta o reducere mai mare 25 % la raft. Drept urmare, noua formulă de calcul a preţului presupune: 10 lei costul de producție, 2 lei adaosul comerciantului, 2,4 lei adaosul producătorului şi 1,29 lei TVA ajungându-se la un preţ la raft de aprox. 16 lei.
Menţionăm că măsura Guvernului nu interzice companiilor să facă profit. Măsura acționează doar asupra profiturilor excesive, speculative. Ordonanţa amintită vizează doar produsele de bază indispensabile pentru o alimentație normală și sănătoasă. Intervenția Guvernului nu va acționa asupra produselor de lux, dar acționează și asupra produselor de import, adaosul comercial al acestora fiind limitat pe lanțul importator-distribuitor-retailer.
Senator, Ioan Stan